20 februari 2020

Spridningskonferens för lyckat projekt

Efter 2,5 år av bryggbyggen, evenemangsutveckling, guideutbildning, boksläpp, författarträffar och affärsutveckling, är det nu dags för projektet Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum, att knyta ihop säcken. På Hola folkhögskola samlades idag ett antal intressenter för att lära av projektet.

Cirka 80 personer sammanstrålade för att lära mer av projektets erfarenheter och metoder, inspireras och nätverka. Deltagarna kom från näringslivet och föreningslivet, från politiken, grannkommunerna, regionen, länsstyrelsen och Västernorrlands museum. Tillsammans diskuterade vi utvecklingen av kulturarvsturismen i vår destination.

Inspiration från Höga Kusten Turism och Surfbukten

Under förmiddagen diskuterade projektets medaktörer och finansiärer de investeringar som gjorts i projektet, evenemangen som projektet stöttat och medarrangerat samt rundturerna och webbappen som tagits fram. 

Mikael Englund från Höga Kusten Turism berättade engagerat om deras arbete och uppmuntrade projektets medaktörer att fortsätta det arbete som projektet lagt grunden för. Entreprenören Simon Jaktlund tog vid, och höjde stämningen med ett inspirerande föredrag om mötesplatsen Surfbukten i Östersund.

En unik metod?

Projektledaren Lars Holmberg berättade om hur projektet tagit sig an utmaningen att utveckla företag och föreningar inom besöksnäringen samt tillgängliggöra besöksmål, såväl fysiskt som digitalt. För att skapa engagemang och samverkan mellan Ådalens föreningar, företag och invånare anlitades fem välkända författare: Bo R Holmberg, Therése Söderlind, Grzegorz Flakierski, Mats Jonsson och Maria hamberg. Författarnas skrev var sin novell som har legat till grund för flera satsningar inom projektet.

Projektets utvärderare Staffan Lindvall har följt projektet sedan det startade. Han lyfte flera viktiga framgångsfaktorer för projektet: medaktörernas inställning, där samverkan är en nyckel, att många aktörer synliggjorts på den världsomspännande webbsidan Tripadvisor och de nya evenemangen kopplade till älven och båttrafik.

Reflektioner från författaren Thérese Söderlind

Kan man bli drabbad av historien? Det blev Therése Söderlind under en häxvandring ledd av guiden Håkan Sjöberg. Den upplevelsen resulterade i boken "Vägen till Bålberget" - en bok som i sin tur drabbat läsare över hela landet. Therése poäng var att människor tycker om att gå i andra männsikors fotspår, att vissa historier griper tag.

— Fiktionen hjälper oss levandegöra. Det vi gjort i det här projektet är helt rätt väg att gå, menade Therése.

Det som återstår i projektet nu är rapportering. Men arbetet med att utveckla kulturarvet och besöksnäringen fortstätter.

— Vi är rika på dramatisk historia som ger möjligheten till storslagna berättelser. Det måste vi vårda och dela med oss av, betonade Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Mer information

Webbappen finns här: resoritidochrum.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information om projektet: Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg
Projektledare
Tel: 0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se