25 februari 2020

Snart kan du vandra i demonstranternas fotspår

Den 14 maj 1931 skrevs svensk historia i Ådalen. Då tågade tusentals demonstranter i protest mot lönesänkningar och strejkbryteri. Snart blir det enklare att vandra den historiska marschvägen, från Frånö Folkets hus till Lunde Folkets hus. Det ska besöksnäringsprojektet se till.

Projektet "Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum" ska skapa en vandringsled utifrån marschvägens ungefärliga sträckning, med start vid Frånö Folkets hus. Drygt en fjärdedel av sträckan ska grusas upp, för att bli enklare att vandra. Man har även kunnat röja sly längs vandringsleden, tack vare den milda vintern.

Konstnärligt uppdrag

Konstnären Janne Björkman har fått i uppdrag att formge skyltar, som visar riktningen för de som vill vandra i demontranternas fotspår. Skyltarna beräknas komma upp under våren och sommaren. Den nya vandringsleden följer inte exakt marschvägen, men nära nog. Bland annat passeras platsen i Strömnäs där det berömda fotografiet över demonstrationståget togs.

Preliminär invigning 2021

Nästa år, 2021, är det 90 år sedan Ådalshändelserna. Planer finns på att inviga vandringsleden i samband med detta. Besöksnäringsprojektet avslutas nu under mars månad. Färdigställandet av leden är en del i det fortsatta arbetet med besöksnäringen i Höga Kusten och Ådalen.

Demonstrationståget Ådalen 31

Demonstrationståget

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg
Projektledare
Tel: 0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se