05 maj 2020

Stödutfodring av fisk accepteras

Kommunstyrelsen accepterar att Mjällomsfisk AB och Nordic Trout AB under en begränsad period matar fisk på de gamla odlingsplatserna. Bara så mycket foder får läggas ut så att djuren har en dräglig miljö, max 40 ton.

Beslutet togs igår av kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) på delegation, eftersom maj månads sammanträde är inställt.

Mjällomsfisk AB och Nordic Trout AB har haft tillstånd att odla fisk på tre platser i kommunen. Verksamheten avslutades i mars 2020. Enligt planerna skulle bolagen ha sålt all fisk i slutet av maj, men pandemin har fått efterfrågan att sjunka kraftigt. Idag finns cirka 450 ton levande fisk kvar.

När det är kallt i vattnet behöver fisk nästan ingen mat, men när vattnet blir varmare måste de ha mat. Bolagen har lämnat in anmälningar om att få stödutfordra på de gamla odlingsplatserna

– Det blir ett litet utsläpp under ett par månader och vår bedömning är att det ger en liten miljöpåverkan. Företagen ska varje vecka rapportera till oss om hur mycket foder de använt och hur mycket fisk som finns kvar, säger Malin Svanholm och fortsätter:

– Många företag har det svårt i pandemin. Det här är ett oväntat problem, men för mig är det viktigt att fisken har det bra ur djurskyddssynpunkt. Det är inte heller acceptabelt att bra livsmedel kasseras.

Foto: Havs- och vattenmyndigheten

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Siv Sundström
Chef miljö- och byggavdelningen
0613-803 70
siv.sundstrom@kramfors.se