22 september 2020

Strategi ska motverka invasiva arter

Lupiner längs vägkanterna, snabbväxande parkslide och hudblåsor av jättebjörnloka; under de senaste åren har invasiva växtarter börjat ses som ett problem. Kramfors kommun har nu arbetat fram en strategi för att motverka dessa.

Strategin var uppe till politiskt beslut hos produktionsnämnden den 17 september. Nämndens ordförande Rainor Melander (S) berättar att ärendet beretts under en tid och att det är positivt att kommunen nu har en strategi på pränt.

– Länsstyrelsen är den myndighet som ytterst ansvarar för bekämpning av invasiva arter, men vi vill naturligtvis i möjligaste mån bidra till det arbetet, säger Rainor Melander.

Vad är en invasiv art?
Invasiva främmande arter är växt- och djurarter som människor tagit in i landet och som sedan på egen hand har spridit sig i naturen. Eftersom de inte ingår i det svenska ekosystemet har de inga naturliga fiender utan sprider sig fort.

Identifiera, rapportera, destruera
Den beslutade strategin säger att Kramfors kommun så långt det är möjligt ska hjälpa till att identifiera arter inom kommunen och sedan rapportera dem till artportalen invasivaarter.nu.

De arter som anges är blomsterlupin och parkslide som redan idag finns inom kommunen. Även jättebjörnloka kommer att övervakas och omhändertas om det behövs.

Aktiva åtgärder kan sättas in om man anser att ärendet är akut. I första hand ska arter som är giftiga eller på annat sätt hotar människans hälsa bekämpas.

De borttagna arterna ska transporteras till Högbergets avfallsanläggning för förbränning. Ibland krävs också att spadar, krattor och annat som varit i kontakt med arten saneras.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
rainor.melander@kramfors.se