02 november 2020

Avgifterna för VA och renhållning
kan komma justeras

Vid produktionsnämndens sammanträde i torsdags togs ett första politiskt beslut om två avgiftshöjningar. Från 2021 kan taxorna för vatten- och avlopp samt renhållning komma att höjas.

– En kostnadsförändring är nödvändig för att verksamheterna även fortsättningsvis ska skötas på ett säkert och miljömässigt bra sätt, säger produktionsnämndens ordförande Rainor Melander (S).

Ärendet om avgiftshöjningarna är dock inte avgjort bara för att produktionsnämnden klubbade igenom dem, utan det hela går vidare i den politiska beslutgången till kommunstyrelsen för att slutligen landa hos kommunfullmäktige.

Vatten- och avlopp (VA)
Kramfors kommun har en VA-verksamhet som består av en stor mängd vatten- och reningsverk samt ett långt ledningsnät. I takt med att åren går behöver anläggningarna ses över, vilket innebär ökade kostnader.

Invånarantalet i Kramfors kommun har under en längre tid minskat, vilket innebär färre konsumenter. Minskad befolkning betyder att kostnaden behöver fördelas på färre medborgare.

Invånarna i Kramfors kommun har heller inte längre samma preferens på boendeort som när anläggningarna byggdes. I klartext betyder det att Kramfors kommun behöver anpassa VA-området till nu- och framtid. Det finns idag områden i kommunen som har en överkapacitet på vatten, medan andra på sikt inte kommer att kunna tillhandahålla vatten och avlopp i tillräcklig utsträckning.

– En stor del av våra anläggningar byggdes på 1970-talet­­. Dels börjar anläggningarna bli till åren, dels har vi ökade krav på oss att skapa ett bättre vatten och ett renare avlopp, säger Rainor Melander.

– Vi behöver också ta höjd för klimatförändringarna, som påverkar vårt råvatten. Även reningsverken berörs då vi märker av markant ökade flödestoppar på grund av intensiva regn.

Med anledning av detta höjs VA-taxan med 5%, vilket medför en prishöjning för en normalstor villa med 475 kronor per år.

Det överskott som skapas kommer att placeras i en investeringsfond för framtida upprustningar och nyinvesteringar i vattenverk och reningsverk.

Renhållning
Kramfors kommun har en renhållningstaxa för hämtning av hushållningsavfall och slamtömning. Den reglerar avgifter för hämtning beroende på till exempel kärlstorlek och hämtningsintervall samt olika typer av slamtömning.

– På grund av ökade omkostnader för till exempel tömning, transporter och förbränning behöver vi höja taxorna. Prisökningen är dock möjlig att reglera för invånarna genom att bli ännu bättre på att sortera sitt avfall, säger Melander.

Det är enbart kostnaden per kilo lämnat avfall som regleras. Viktavgiften höjs från 2021 från 1,83 kronor/kilo till 2,7 kronor/kilo. För normalhushållet innebär det en årlig höjning med 26 kronor i månaden eller 339 kronor per år. Grundavgiften och kärlavgiften ändras inte.

Taxan för slamtömning höjs med 10 procent för varje enskild tömning.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
rainor.melander@
kramfors.se