25 februari 2021

Strandhallen i Nyland såld till lokal företagare

Under en tid har Strandhallens vara eller inte legat öppet. Osäkerheten har varit stor både hos Kramfors kommun och befolkningen i Nyland. Men vid gårdagens möte i produktionsnämnden stod det klart – kommun säljer och ny ägare blir Nylands Trä AB!

– Vi behöver nya lokaler till företaget, men jag gör detta också för att rädda kvar möjligheten att ha fritidsgård och träningsverksamhet i Nyland, säger företagets VD Mattias Norlén.

Dalande aktivitet orsakade försäljningen
Det var inför vintern 2019/2020 som Kramfors kommun beslutade att inte spola någon is i Strandhallen på grund av för liten aktivitet. Kommunstyrelsen gav produktionsförvaltningen i uppdrag att i samråd med kultur- och fritidsenheten förbereda för försäljning. Dessa beslut föregick av en tät dialog med lokalsamhället.

Samhällsengagerad entreprenör
Mattias Norlén, som är född och uppvuxen i Nyland, har även tidigare engagerat sig i samhällsfrågor genom att bland annat köpa den nedläggningshotade macken, där nu räddningstjänsten är inrymd.

– Det är klart att jag vill att grundtjänsterna ska finnas kvar. Jag bor granne med hallen och har varit där mycket genom åren som till exempel hockeytränare.

En del av lokalerna hyrs ut
Det var därför inga problem för Kramfors kommun att komma överens med Mattias Norlén om att fritidsgårdsverksamheten och idrottsanläggningen ska vara kvar. Aktiviteterna bedrivs av IFK Nyland, som kommer att hyra lokalerna fortsättningsvis.

– När det gäller företagsdelen av hallen har jag många idéer, men inget som är spikat än. En del kommer vi att använda i Nylands Trä, men vi kan också tänka oss att hyra ut åt andra företag eller utveckla någon helt ny idé. Det blir spännande att se!

Kommunen nöjd med utgången
Produktionsnämndens ordförande Rainor Melander är mycket nöjd med utgången av ärendet Strandhallen. Något som legat i luften och irriterat ser nu ut att lösa sig på bästa sätt med lokalt engagemang.

– Det känns bra att vi på det här sättet kan trygga fortsatt fritidsaktivitet i Strandhallen och samtidigt hjälpa Nylands näringsliv till nysatsningar, säger Rainor Melander.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander (S)
Ordförande
Produktionsnämnden
070-662 27 65
rainor.melander@kramfors.se