01 mars 2021

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på besök

I onsdags hade Arbetsmarknadsenheten i Kramfors besök av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), som var ute på en digital turné och bland annat hade valt Kramfors som en kommun att besöka.

Syftet med turnén var att skapa sig en bild av hur olika kommuner verkar för de som står längst från arbetsmarknaden, med hjälp av egna insatser i kombination med de verktyg som regering och riksdag erbjuder i form av generella och riktade statsbidrag.

Arbetsmarknadsministern togs emot av bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S), arbetsmarknadsenhetens chef Tommy Laurell och Christer Joald, verksamhetschef för vuxenutbildningen, gymnasieskolan och arbetsmarknadsenheten.

Den sistnämnde fungerade som värd för besökte och var den som slussade ministern genom programpunkterna.

Berättelse från en nyanländs perspektiv
Eva Nordmark fick först en kort lägesbeskrivning, sedan väntade en träff med medarbetare och deltagare. Först fick hon träffa Rola Hamza, som berättade om sin resa från sitt hemland Syrien till att få jobb som arbetshandledare på AME.

Coachning mot arbete eller studier
Därefter tog Malin Lundgren vid. Malin är en av coacherna i projektet Stegsam, vars uppdrag är vägleda unga arbetslösa till arbete eller studier.

Språkhandledning
Efter det berättade Judith Lazar, språkhandledare, och Halima Abdullahi, deltagare, om insatsen Svenskaprat och hur viktigt det är med kunskaper i svenska språket för att bli anställningsbar.

Höstjobb
Slutligen delgav Moa Larsson hur betydelsefullt det har varit för henne att få ta del av regeringens satsning på höstjobb, det vill säga förlängda sommarjobb för unga som varken arbetar eller studerar.

Nöjd minister lovar komma personlingen framöver
Eva Nordmark tyckte att besöket i Kramfors var värdefullt och hon framhöll speciellt hur givande det var att få lyssna till och samtala med deltagare i AME:s olika verksamheter.

Ministern lovade att ta med sig intrycken och förhoppningsvis kunna återkomma med fler statliga satsningar inom arbetsmarknadspolitikens område. Hon lovade också att göra ett fysiskt besök i Kramfors, när omständigheterna så tillåter.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Christer Joald
Verksamhetschef gymnasium,
vuxenutbildning och arbetsmarknad
0612-802 00
christer.joald@kramfors.se