22 mars 2021

Positivt flyttningsnetto 2020 – kan vara ett trendbrott

Att landa på plus när det gäller flyttstatistik är stort. Med +21 personer för 2020 är Kramfors den enda kommun i Ångermanland som har fler inflyttare än utflyttare. Något som inte hänt på flera år.

– Det är ofantligt roligt att kunna säga ”hej och välkommen” till fler än de vi vinkat adjö åt. Plussiffran är blygsam, men kan vara ett trendbrott, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och får medhåll av vice ordförande Jon Björkman (V):

– Jag tror det stämmer, vi ser redan nu att många flyr storstaden till förmån för mindre orter. Kramfors är länets vackraste kommun, men har mycket mer att erbjuda än inspirerande natur.

Flyttstatistik
Under 2020 flyttade 971 personer till Kramfors kommun. 336 av dessa kom från en annan kommun i Västernorrlands län, medan 526 kom från övriga Sverige. 109 personer bodde tidigare i ett annat land.

Antalet utflyttade från Kramfors kommun under 2020 var totalt 950 personer. 367 flyttade inom Västernorrland, 531 flyttade till ett annat län och 52 personer hittade nya hem utomlands.

Totalt ger det ett positivt flyttningsnetto på +21 personer.

– Antalet döda överskred dock antalet födda, så totalt sett backade kommunen. Men vi gläds absolut extra åt inflyttningssiffrorna. Det är ju den punkt vi kan jobba med och påverka, säger Jon Björkman.

Samarbete är en framgångsfaktor
Att be Malin Svanholm och Jon Björkman om att ta oss med ut på drömmarnas fält är inte svårt. Visionen om en positiv framtid för kommunen står fast och det finns en mängd saker som är på gång för att flytta fram positionerna. Att göra det ensam är dock inget de tror på.

– En av nycklarna är samarbete. Vi måste samverka med övriga länet, men också inom kommunen. Genom att tillsammans ta ansvar för dagens samhälle, formar vi framtiden för kommande generationer. Det är och ska vara fullt möjligt att bo, arbeta och trivas här, säger Malin Svanholm.

Tillsammans skapar vi framtiden
Malins övertygelse går hand i hand med Kramfors kommuns vision ”Tillsammans har vi mod att skapa livskraft – i hela vår kommun”. Kommunfullmäktige har därför under år 2021 satsat 1,5 miljoner kronor på samhällsutveckling. 500 000 kronor är vigda till föreningar och organisationer att ansöka om.

– Arbetstillfällen är annan en viktig faktor och vi har tagit ett beslut om att skapa Västernorrlands bästa företagsklimat till år 2025. Detta arbete går också ut på samverkan; näringslivsrådet består av ett nätverk mellan företagare, politiker och tjänstepersoner, berättar Jon Björkman.

Styrkan i "vi"
Ytterst handlar allt om framtidstro inom en mängd utvecklingspunkter, till exempel skola, omsorg, fritid och hållbarhet. Allt ingår i helhetskonceptet.

– Det finns en enorm styrka i att se varandra som ett ”vi”. Stad och land lever i symbios och ingen klarar sig utan den andra, säger Malin och Jon fyller i:

– Därför är ambassadörskapet så viktigt. Att känna stolthet över sin hemkommun och tala väl om orten där man bor. Om man ser sig själv som attraktiv, så blir man det.

Våga och vilja hänger tätt ihop i utvecklingsfasen.

Mycket händer just nu
Entreprenörsandan och företagsamheten i kommunen är stor. Runt om i bygderna finns driftiga föreningar och människor som jobbar för att utveckla. Kramfors kommun finns gärna med på tåget; ibland genom ett större engagemang, andra gånger som stöd.

Bygget av ny infrastruktur vid Skuleberget är ett exempel på större engagemang. Där var Dockstabornas eget driv avgörande för om projektet skulle gå i land eller inte. Den samlade kompetensen och viljan i Vibyggerå är imponerande.

– Men det är också engagemanget i Bollstabruk, Nordingrå, Noraströ , Sandslån och Klockestrand. Jag kan nämna fler, det bubblar positivt lite varstans i kommunen. Många driver projekt som delfinansieras av kommunen, berättar Jon.

Flerkärnighet en styrka
Det finns belackare som hävdar att Kramfors nackdel är att kommunen består av en liten stad och många utspridda samhällen, ibland kallad flerkärnighet. Men det håller Malin Svanholm och Jon Björkman inte med om.

– Tvärtom är detta vår framgångsfaktor. Med dagens teknik kan man bo och driva företag i princip var som helst. Och vad kan vara bättre än att göra det än mitt i Höga Kusten!

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se