29 april 2021

Utvidgade regionala rekommendationer

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Västernorrland och smittskyddsläkaren har därför i samråd med länsstyrelsen nu beslutat att utvidga de regionala rekommendationerna från 30 april till 23 maj.

– Vi behöver få ned smittspridningstakten. Jag uppmanar alla att ta råd och rekommendationer på största allvar. Sjukvården måste få möjlighet att mäkta med att ta hand om de som blir svårt sjuka, säger Hans Boman, smittskyddsläkare Region Västernorrland.

De regionala rekommendationer som införs är:

  • Begränsa dina sociala kontakter och träffa inte andra än dem du bor med utöver det som är nödvändigt på arbetsplatsen eller skolan.

  • Den som arbetar i en verksamhet med ett pågående utbrott av covid-19 bör i största möjliga utsträckning undvika att vistas ute i samhället under den tid utbrottet pågår.

  • Träning i grupp (tre personer eller flera) bör inte ske inomhus för personer födda 2001 och tidigare. (Denna rekommendation gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott.)

Sedan tidigare gäller även dessa regionala rekommendationer i Västernorrland. Även de förlängs till 23 maj:

  • Munskydd bör användas av personer födda 2004 och tidigare
    * vid resor med kollektivtrafiken, oavsett tid på dygnet
    * vid vistelser i offentliga inomhusmiljöer, där risk för trängsel finns, till exempel köpcentra, butiker, apotek och serviceställen.

    Munskydd är en tilläggsåtgärd och skall inte användas för att ersätta Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer.

  • Avstå från icke nödvändiga resor, både inom och utanför länet. Om man måste resa, skall det göras så smittsäkert som möjligt. Man skall kunna ta sig hem på ett säkert sätt om man skulle få symtom.

De regionala rekommendationerna är tillägg till Folkhälsomyndighetens nationella råd. Att arbeta hemifrån om det är möjligt, stanna hemma vid symtom, tvätta händerna ofta och hålla avstånd till andra människor är lika viktigt som tidigare.

– Nu kommer valborgsmässoafton och jag vill understryka att du även då bara bör träffa dem i ditt hushåll för att skydda dig själv och andra från covid-19. Vi behöver alla hjälpas åt för att minska den stora smittspridning vi har i Västernorrland, säger Hans Boman.

Råd och rekommendationer gäller alla i Västernorrland, även de som haft covid-19 och/eller är vaccinerade.

 

Läs mer på Region Västernorrlands 1177-webb Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Region Västernorrlands smittskyddsenhet står bakom beslutet och nyheten.