Benjamin Igve Andersson, Alexander Werner, Elias Ibrahim och Jonathan Backlund besöker Mariebergs anrika fotbollsplan

20 maj 2021

Särskolan testpiloter i kulturmiljöprojekt

Projektet INKULT har tagit fram en verktygslåda för att öka tillgängligheten till kulturmiljöer. Grundsärskolan årskurs 6-9 besökte igår kulturreservatet Mariebergs sågverkssamhälle för att testa om verktygen fungerar.

Många kulturmiljöer är populära besöksmål. Det är platser som berättar om förr. För alla sker dock inte besöken med samma lätthet. Det finns personliga hinder i form av funktionsnedsättningar som försvårar besöken på olika sätt.

Projektet INKULT - inkluderande kulturmiljöer, vill undersöka hur man kan hjälpa besökare att förstå det förmedlade budskapet på en viss plats. Till vår hjälp har vi bland annat grundsärskolans elever och lärare, och Köja-Marieberg Lokalhistoriska Förening.

Köja-Marieberg Lokalhistoriska förening testar verktygslåda

Projektet har tagit fram en verktygslåda för tillgänglighet, som kan användas av de som på något sätt hanterar kulturmiljöer. Det kan vara allt från statliga myndigheter till ideella föreningar. Verktygen är enkla och ska inte kräva en stor budget.

Köja-Marieberg Lokalhistoriska förening, KMLF, äger kulturreservatet Mariebergs sågverksamhälle. De deltar i projektet och har testat verktygslådan. De har bland annat använt verktyget "Förberedelsehäfte", som är ett stöd inför besök i kulturreservatet.

Grundsärskolan besöker Marieberg och Lunde

Grundsärskolan förberedde sig inför Mariebergsbesöket, bland annat med hjälp av häftet om sågverkssamhället. På plats fick de guidning av Hjördis Rislund Åsander från KMLF.

Intresset var stort för föreningens tidstypiskt inredda lägenheter, från 1940-, 50-, 60- och 70-talen. Likboden var ett spännande inslag, liksom fotbollsplanen. Besöket utväderas nu av elever, lärare och KMLF. Nästa vecka fortsätter testerna. Då går grundsärskolan demonstrationsvägen till Lunde Folkets hus!

Projektets omfattning

Metoderna i verktygslådan undersöks i testbäddar på tre platser i Sverige. Förutom hos oss i Kramfors kommun kommer det även finnas testbäddar i Spånga-Tensta utanför Stockholm och Visby på Gotland. Projektet började försommaren 2020 och avslutas i december 2021. Finansiering kommer från forskningsrådet Vinnova.

Om INKULT - inkluderande kulturmiljöer

Hjördis Rislund Åsander och Eva Moverare från KMLF tog emot Benjamin Fahlén med klasskompisar.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström,
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se

Irene Svedberg,
Förstelärare grundsärskolan
irene.svedberg@kramfors.se