01 juli 2021

Kommunen vill ha bättre trafiksäkerhet runt Docksta - Skuleberget

Kramfors kommun har skrivit till Trafikverket och vill att det ska vidtas åtgärder för att höja trafiksäkerheten i området runt Skuleberget.

Att besöka Höga Kusten är populärt. Den positiva trenden med att turista i Höga Kusten fortsätter och antalet besökare ökar från år till år. Det blir mer bussar, bilar, vandrare, cyklister med mera som ska samsas på vägarna och det behövs åtgärder för att höja trafiksäkerheten, främst för oskyddade trafikanter.

– Vi har pratat om detta vid möten med Trafikverket och nu har vi skickat en skrivelse för att ytterligare påtala att det behövs åtgärder redan denna sommar, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sänkt hastighet
Trafiken till Skulebergsområdet och nationalparkens Entré syd har ökat mycket. Samtidigt är det många fler som går och cyklar på samma vägar och som dessutom måste korsa en flerfilig E4. Området har flera målpunkter och verksamheter som är attraktiva besöksmål, vilket gör att många människor rör sig i området. Kommunen tycker att det är väldigt bra att hastigheten sänkts vid avfarten till Naturum/Entré Syd men vill ha lägre hastighet även på länsvägarna.

Kortsiktiga och långsiktiga lösningar
Kramfors kommun förstår att många åtgärder är långsiktiga och kräver utredningar och finansiering innan de kan genomföras. För att få en säkrare situation redan nu föreslår Kramfors kommun att Trafikverket redan denna sommar:

  • Sänker hastigheten på väg 870, från E4 förbi Friluftsbyn och fram till Skulebergets linbana.
  • Sänker hastigheten på väg 879, från E4 förbi Veåsand, genom Käxed och ut till nationalparkens Entré syd. Efter denna väg finns många hus väldigt nära vägen och med direktutfarter på vägen.
  • Genomför trafikmätningar på väg 870, 879 samt E4 under juli månad för att få underlag inför planering av mer långsiktiga åtgärder i området.

Höga Kusten
Höga Kusten är ett attraktivt besöksmål och det görs många satsningar av företagare, länsstyrelsen, regionen och kommuner för att öka antalet besökare.

– Det är viktigt att vi planerar för att våra besökare kan ta sig hit på ett hållbart sätt med kollektivtrafik men det är också viktigt att besökarna kan vara trygg på våra vägar när de väl kommit hit, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef. Vi måste kroka arm med Trafikverket, våra grannkommuner och regionen för att jobba vidare med vägnätet i området.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se