27 september 2021

Krisberedskapsveckan inleds –
Du är en viktig resurs

I år firar Sverige 100 år av demokrati, vilket uppmärksammas på olika sätt hela året. Även under Krisberedskapsveckan, som inleds idag.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj, initierad av Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

Årets tolkning av demokratitemat är att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Kampanjen uppmärksammar också våra skyddsvärden, exempelvis Sveriges frihet och självständighet samt hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar.

Tiden med covid-19 har tydliggjort för många hur det känns när vardagen vänds upp och ner och vi har fått en ökad insikt om att vi vanligtvis tar mycket för givet.

Under pandemin har påtagligt fler människor än vanligt agerat ansvarsfullt genom vardagsgärningar, som att handla åt en granne. Att bygga motståndskraft kan också handla om att stärka den egna självförsörjningen och vara källkritisk.

Var och en behöver fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egenberedskap. Vi behöver också engagera oss lokalt så att vi kan bidra aktivt även i nästa kris.

Du är en viktig resurs i vårt lands samlade förmåga att möta olika hot.


Delta i vårt quiz!

Vill du testa din kunskap om krisberedskap och samtidigt ha chansen att vinna priser som gör att du ökar din egen beredskap? Under hela krisberedskapsveckan har vi en frågetävling rullande - varmt välkommen att delta! Detta kan du vinna: Vevradio, Ficklampor, Frystorkad mat.

Jag vill delta i quizzet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senaste inlämningsdag: 3 oktober

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
0612-801 19
margareta.fallstrom@
kramfors.se