Fr v Hasse Mellberg, Polisen, Elisabeth Mellberg, folkhälsoutvecklare Kramfors kommun, och Philip Gabrielsson, Kramfors Stadsgym.

13 oktober 2021

Uppmärksamhetsvecka för att förebygga dopning och otillåtna kosttillskott

Under vecka 41 sker en landsomfattande och årligen återkommande uppmärksamhetsvecka för dopning under namnet 100% ren hårdträning. I år sätts extra stort fokus på kosttillskott.

– Vi besöker gym och träningslokaler i hela Kramfors kommun för att informera om kampanjen, säger folkhälsoutvecklaren Elisabeth Svanberg.

Dopning är ett folkhälsoproblem i Sverige och det är inte bara inom idrotten som det existerar, utan även bland till exempel personer som vill bygga muskler snabbt eller forma sin kropp till det som motsvarar deras ideal.

– Det uppskattas att minst 40 000 svenskar tar anabola steroider men mörkertalet är stort, eftersom det är svårt att upptäcka dem som använder de här preparaten, säger Hasse Mellberg vid Polisen Västernorrland.

Han är med Elisabeth Svanberg under veckans besök på träningsanläggningarna i kommunen.

Har du misstanke om att en person missbrukar anabola steroider, kan du anmäla det till Polisen.

– Om det finns misstanke kan vi både begära ett urinprov och förekommer det misstankar om att personen i fråga säljer förbjudna preparat, kan vi begära att få göra en husrannsakan, säger Hasse Mellberg.

Kosttillskott i fokus
Anabola steroider påverkar kroppen fysiskt men kan också leda till aggressivt och instabilt beteende.

– Vi ser tydliga kopplingar mellan dopning och mäns våld mot kvinnor, kriminalitet och skjutningar, säger Hasse Mellberg. Därför är alla insatser välkomna som kan minska dopningen och öka medvetandet av riskerna och konsekvenserna.

I år riktar sig kampanjen 100 % ren hårdträning särskilt mot information om kosttillskott.

Marknaden för kosttillskott slår ständigt nya försäljningsrekord och Sverige ligger i Europatoppen när det gäller hur mycket pengar som spenderas. Men att använda kosttillskott som utlovar snabb muskeltillväxt eller viktminskning är ett risktagande. Undersökningar visar gång på gång att denna kategori kan innehålla dopningsklassade, läkemedelsklassade eller på annat sätt förbjudna eller skadliga substanser. Lagstiftningen på området är svag och kontrollerna eftersatta. Även produkter som säljs i vanliga hälsokostbutiker kan innehålla helt andra substanser än dem som deklareras på innehållsförteckningen.

– Just att det numera är så lätt att köpa kosttillskott gör att fler än tidigare använder sig av dem regelbundet, säger Elisabeth Svanberg.

Tydlig hållning från politiskt håll
Från politiskt håll i Kramfors kommun är hållningen tydlig:

– Det är alltid angeläget att jobba förebyggande mot dopning, som också är en del av ett större, brottsförebyggande arbete. Kampanjen 100 % ren hårdträning är därför viktig och kampen mot dopning sker året runt, inte bara under en vecka, säger Jon Björkman (V), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han är själv aktiv i föreningen Kemjoh Hapkido taekwondoklubb som har träningslokalen HC3 i Fiskja utanför Kramfors. HC3 är, liksom alla större gym och träningsanläggningar i kommunen, anslutna till 100 % ren hårdträning.

– Vi är glada över att det är så stor uppslutning kring detta och Kramfors kommun står bakom allt arbete som förebygger användande av dopning och narkotika, säger Malin Svanholm (S), ordförande i kommunstyrelsen.

– Allt som främjar folkhälsan och bidrar till goda levnadsvanor hos invånarna är positivt för oss. Och då syftar jag även på alkohol och tobak.

Sju anläggningar anslutna
I Kramfors är sju anläggningar anslutna till kampanjen 100 % ren hårdträning, vilket innebär att verksamhetsansvariga genomgått utbildning och att det informeras om att dopning inte är tillåtet i lokalerna.

Dessa anläggningar är:

  • Active sports club, Kramfors
  • Bollstahallen
  • HC3, Fiskja
  • Höga Kusten Sport & Motion, Kramfors
  • Kramfors Stadsgym
  • Kusthallen, Nordingråvallen
  • Ådalshallen, Kramfors

– Det finns inget som tyder på att dopningen i vår kommun ökat men det är fortfarande lika angeläget att jobba för att det minskar. Det här är ett samhällsproblem som man måste ta på största allvar, säger Elisabeth Svanberg.

Läs mer om kampanjen 100 % ren hårdträning här:

www.renhardtraning.com Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Elisabeth Svanberg
Folkhälsoutvecklare
Tel: 0612-801 92
elisabeth.svanberg@
kramfors.se