Karin Smirnoff, Roger Johansson, Mats Jonsson och Mårten Blomkvist föreläste på konferensen.

14 oktober 2021

Fullbokad konferens om Ådalen 31

I år är det 90 år sedan de tragiska händelserna i Lunde ägde rum, då fem fredliga demonstranter sköts av kommenderad militär. Under tisdagen samlades 70 personer för att lära mer om händelserna, ur ett nationellt, internationellt och kulturellt perspektiv.

Kommunen anordnade för andra året i rad en kulturarvskonferens. Temat för konferensen, Ådalen 31, kom naturligt i och med minnesåret. Bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S) hälsade deltagarna välkomna och uttryckte sin glädje över att vi nu, 90 år senare, kan ha en hel konferens om händelserna inför fullsatt salong.

Historiska och kulturella inslag

Konferensen inleddes med ett föredrag av historikern Roger Johansson, som skrivit en avhandling om händelserna. Deltagarna fick på ett lättsamt och inspirerande sätt lära mer om upprinnelsen, själva händelseförloppet och efterspelet till Ådalen 31. Mattias Wandler från Folke Bernadotteakademin drog paralleller till Ådalen 31 ur fredsarkivet. Konferensdeltagarna bjöds sedan på ett musikaliskt framträdande av Hansolof Furberg och Ellinor Berglund samt ett författarsamtal om arbetarlitteratur mellan Mats Jonsson och Karin Smirnoff.

Filmskapande i fokus

Mårten Blomkvist, författare, journalist och filmrecensent, gav en unik inblick i regissören Bo Widerbergs filmskapande. Särskilt fokus låg givetvis på filmatiseringen av Ådalen 31. Många av konferensdeltagarna passade på att gå på Bio Royal senare på kvällen, när Ådalens Filmstudio arrangerade en visning av filmen. Filmvisningen var en del av programmet för minnesåret. På Lunde Folkets hus pågår till och med 24 oktober en utställning om Ådalen 31, som också är en del av programmet för minnesåret.

Mer information om minnesåret:
Ådalen 31 - program för 90-årsminnet

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se