Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och Marja-Leena Paananen från Kramfors Finska Förening

Kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och Marja-Leena Paananen från Kramfors Finska Förening

18 november 2021

Sverigefinsk utställning invigd

Idag öppnade utställningen "När Finland kom till Sverige", "Kun Suomi Ruotsiin muutti" på Kramfors konsthall. Utställningen beskriver den stora flyttströmmen från Finland till Sverige under 1960-70-talet.

Utställningen har sammanställts av Sverigefinska Riksförbundet, och innehåller bland annat ett antal livsberättelser från de som flyttat. Totalt flyttade ca 320 000 finländare till Sverige för att söka jobb, främst inom industrin. Även till Kramfors flyttade många. Här saknades arbetskraft inom både skogs- och textilindustrin.

Ninni Mellander, ansvarig för konsthallen, hälsade välkomna. Invigningstalade gjorde både kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S), Lena Björn som är samordnare för finskt förvaltningsområde i kommunen samt Marja-Leena Paananen från Kramfors Finska Förening.

Många sverigefinländare i Kramfors
Marja-Leena Paananen berättade i sitt invigninstal om den stora förflyttningen, som hon själv var en del av. Hon har nyligen utkommit med en bok, där hon beskriver sina erfarenheter. I talet berättade hon bland annat, att det i Kramfors idag bor cirka 1500 sverigefinländare, varav 400 är första generationen.

En vecka full av aktiviteter
Invigningen av utställningen, som pågår till 25 november, är startskottet för en vecka full av kulturarrangemang. Utställningen och arrangemangen är ett samarbete mellan Kramfors Finska förening och kommunen. Programmet finns att läsa på både finska och svenska.

Program för kulturarrangemang

Lena Björn, Ninni Mellander och Malin Svanholm (S) invigningstalar i Kramfors konsthall

Talade gjorde bland annat Lena Björn, Ninni Mellander och Malin Svanholm (S)

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lena Björn
Flyktingsamordnare
Tel: 0612-808 03
lena.bjorn@kramfors.se