25 november 2021

Gemensam överförmyndarförvaltning föreslås

För att ge personer som har god man och förvaltare en ökad rättssäkerhet och minskad sårbarhet föreslås ett samverkansavtal mellan Kramfors och Härnösands kommun.

Tillströmningen av ärenden till överförmyndarverksamheten har under åren successivt ökat, och man ser en samhällsutveckling som innebär fortsatt ökat antal ärenden samt med ökad svårighetsgrad.

Flera av överförmyndarnämndens ärenden är så pass komplicerade att de behöver rådfrågning hos jurist. En sammanslagning med Härnösands kommuns verksamhet innebär ökad rättssäkerhet för de personer som har god man och förvaltare, samt minskad sårbarhet vid personalens frånvaro.

Syftet med samverkan är att gemensamt nyttja resurser för att få en organisation som långsiktigt klarar såväl ökad ärendetillströmning som skärpta lagkrav.

Överförmyndarnämndens verksamhet

Överförmyndarnämndens uppdrag innebär bland annat att utreda ärenden om godmanskap och förvaltarskap för de personer som anses ha behov, samt för de ärenden som finns anordnade av tingsrätt. Nämnden utövar tillsyn över de personer som har uppdrag som god man och förvaltare, samt över förmyndare för underåriga. I nämndens uppdrag ingår även att rekrytera personer till uppdrag som god man och förvaltare samt att utbilda dem för att de ska känna sig trygga i sina uppdrag.

Vad gör en god man?

Exempelvis kan en person som inte själv kan ta tillvara sina egna intressen i samhället få en god man utsedd av tingsrätten. En god man hjälper bland annat till med att sköta ekonomin och ta tillvara personens juridiska och ekonomiska rättigheter.

Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att godkänna samverkansavtal om gemensam överförmyndarförvaltning mellan
Härnösands och Kramfors kommuner.

Verksamhetsövergång planeras vara i drift den 1 januari 2022.


Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Maria Hedman
0612-801 48
Chef produktionsförvaltningen
maria.hedman@kramfors.se