26 november 2021

Justering av avgifterna för VA och renhållning

Vid produktionsnämndens sammanträde den 27 oktober togs ett första beslut om justering av taxorna för vatten- och avlopp samt renhållning. Slutligt beslut tas i kommunfulläktige den 6 december.

Vatten- och avlopp (VA)

Stora delar av vatten- och avloppsverksamheten i Sverige står inför omfattande och kostsamma utmaningar nu och i framtiden, detta för att kunna säkra dricksvattenleveransen och spill- och dagvattenavledningen på ett säkert och miljömässigt bra sätt, samt att klara de ökade myndighetskraven och inte minst klimatförändringarna.

Kommunen har en VA-verksamhet som är omfattande i förhållande till nuvarande invånarantal med många anläggningar och långt ledningsnät. Förnyelsebehoven kommer att öka i allt högre takt på grund av anläggningarnas ålder vilket innebär ökade kostnader. Ett utökat provtagningsprogram för att möta högre krav på mätning och analyser av avloppsvattnet är också en del av de kostnaderna.

Utnyttja resurserna mer effektivt

Det ökade behovet av bostäder nära sjö och hav, samt att man idag har andra prioriteringar vid val av bostadsort, gör att det ställs ändrade krav på anläggningar och ledningsnät. Genom att anlägga förbindelseledningar mellan olika områden kan vi bygga bort problemet med över- och underkapacitet och utnyttja de resurser vi har på våra anläggningar mer effektivt.

Höjningen av VA-taxan för 2022 föreslås bli 3,5 %, vilket innebär en ökning för en normalstor villa med 357 kr per år.

Det överskott som skapas kommer att placeras i en investeringsfond för framtida upprustningar och nyinvesteringar i vattenverk och reningsverk.

Renhållning

Kramfors kommun har en renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall och slamtömning. Den reglerar avgifter för hämtning beroende på till exempel kärlstorlek och hämtningsintervall samt olika typer av slamtömning. Justeringen av taxorna för 2022 ger en höjning för normalhushållet med 126 kronor per år.

Under 2022 kommer kommunen ha höjda kostnader bland annat för förbränning av avfall, transporter samt hantering av avfall (omlastning, sortering).

Justering i renhållningstaxan

  • Grundavgiften höjs från 676 kronor/år till 724 kronor/år för en- och tvåfamiljshus
  • Grundavgiften höjs från 338 kronor/år till 362 kronor/år för fritidshus
  • Viktavgiften höjs från 2,7 kronor/kilo till 2,9 kronor/kilo
  • För fritidsboende med gemensamt kärl höjs avgiften med 43 kr/år.

Insamling av returpapper

Nytt för 2022 är att kommunen numera har ansvaret för insamling av returpapper, vilket också medför ökade kostnader. Tidigare har ansvaret för avfallet legat hos producenterna men i och med att man nu flyttat över ansvaret för returpapper till kommunerna så skapas en stor osäkerhet och just nu är det svårt att överblicka om det faller ytterligare ansvar vad gäller avfallshantering och därmed även kostnader på kommunerna.

– Från kommunens sida ser vi det som en förskjutning av ansvaret för avfall från producenten till kommunerna, vilket inte går i linje med EU:s direktiv. Kommunen har inte mer resurser för att sköta uppdraget än vad producenten har, säger produktionsnämndens ordförande Rainor Melander (S).

Förändrad hantering av slamtömning

En förändrad hantering av det insamlade slammet samt en ökad entreprenörskostnad med bland annat höjda drivmedelskostnader, gör att taxan för slamtömning höjs med 10 procent för varje enskild post.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
rainor.melander@
kramfors.se