Hans Björner, Malin Svanholm och Jon Björkman sitter vid ett bord med det undertecknade dokumentet framför sig.

Hans Björner, Malin Svanholm och Jon Björkman

10 december 2021

Nya medborgarlöften
för ökad trygghet

För att skapa ett tryggare Kramfors och mer effektivt på brottsförebyggande arbete har Kramfors kommun och Polisen under flera år tecknat medborgarlöften. Den gångna periodens löften har utvärderats under hösten och nya har tecknats.

– Medborgarlöftena har skapat en bra grund för samverkan mellan kommunorganisationen och Polisen. Detta gör att vi också på ett enklare sätt kan samarbeta med andra aktörer som verkar inom området medborgartrygghet, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Hans Björner, chef för lokalpolisområde södra Ångermanland, berättar att det är femte gången som medborgarlöften tecknas i Kramfors.
– Initiativet kom ursprungligen från oss, men nu upplever jag att det är en gemensam angelägenhet. Det finns en strategi för trygghet i hela kommunen och en hel del har hänt, så det är med stor förhoppning vi kliver in i de nya löftena.

Även Jon Björkman (V), som är ordförande i kommunens FTS-råd (folkhälsa, trygghet och säkerhet) ser positivt på arbetet.
– Jag är säker på att medborgarlöftena och allt arbete som görs för att uppfylla dessa gör skillnad för våra kommuninvånare.

Medborgarlöften 2022-2023

  • Polisen ska prioritera arbetet mot narkotika med särskilt fokus på unga. Även annan brottslighet bland unga gärningspersoner ska prioriteras.

  • Polis, socialtjänst och grund- och gymnasieskolorna i Kramfors kommun ska fortsätta samverkan med tidiga samordnade insatser inom bland annat utvecklingsarbetet Arena Barn och Unga.

  • Polisen ska samverka med kommunen i arbetet för trygghet i skolan med fokus från och med årskurs 6.

  • Polisen och kommunen lovar att verka för att öka medvetenheten hos våra medborgare gällande våld i nära relationer och på så sätt förhindra och förebygga brott.

  • Polisen och kommunen lovar att bidra till ökad kunskap hos sina medarbetare om hur man kan upptäcka och motverka våld i nära relationer.

– I år har vi lyft in problematiken kring våld i nära relationer, vilket jag är extra nöjd med. Som modellkommun för jämställdhet är detta en självklarhet att ha med i medborgarlöftena. Sedan fortsätter vi det enträgna arbetet mot narkotika med särskild fokus på unga, säger Malin Svanholm.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se