Från vänster: Juni Lopez, Emma Haake  och Linda Näreaho, Kvinnojouren, Malin Svanholm, ordförande kommunstyrelsen.

Från vänster: Juni Lopez, Emma Haake och Linda Näreaho, Kvinnojouren, Malin Svanholm, ordförande kommunstyrelsen.

18 februari 2022

Ökat bidrag till kvinnojouren

Kramfors kommun beviljar och ökar det ekonomiska stödet till Kvinnojouren i Kramfors. Föreningen arbetar för att alla våldsutsatta kvinnor och barn ska erbjudas skydd och stöd i en utsatt situation.


– Vi uppskattar det betydelsefulla arbete som kvinnojouren bedriver. Våld mot kvinnor och barn är en av våra viktigaste frågor och vi behöver alla hjälpas åt att bryta detta stora samhällsproblem. Jag är glad över att vi nu ökar bidraget och säkerställer en trygg och omhändertagande plats till de som behöver hjälp, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsen.

– Kvinnojourens verksamhet är ett bra komplement till det arbete som görs i kommunal regi för att förebygga våld i nära relationer, och det är oerhört viktigt för kommunen att vårda och utveckla samarbetet oss emellan, säger Jon Björkman, kommunstyrelsens vice ordförande.

– Jag vill föra diskussioner med jouren, Krambo och andra aktörer om hur vi kan samarbeta och hitta konkreta lösningar som underlättar för jouren att bedriva sin verksamhet. Ett exempel kan vara att hjälpa jouren med administrativt stöd, ett annat att hitta nya sätt att hjälpa till med boendefrågorna, säger Malin Svanholm.

Stort behov av stöd

Kvinnojouren i Kramfors är en del av Roks, riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, och drivs sedan 1999 av föreningen Kramfors Kvinnoforum. I fjol tog Kvinnojouren i Kramfors emot cirka 200 samtal från kvinnor och tjejer som blivit utsatta eller riskerade att bli utsatta av våld från män.

Kvinnojouren har ett antal frivilliga jourkvinnor och jourtjejer som genomgått grundutbildning för att kunna ta emot samtal från dem som söker hjälp.

– Behovet av hjälp för utsatta tjejer och kvinnor ligger på ungefär samma nivå år från år. Det är tragiskt att mäns våld mot kvinnor inte minskar men visar samtidigt på varför kvinnojouren behövs, säger Linda Näreaho, Kramfors kvinnojour.

Kramfors kommun har sedan 2005 beviljat 345 000 kronor i ekonomiskt stöd till Kramfors kvinnojour. År 2011 höjdes verksamhetsbidraget till 375 00 kronor och för 2022 är stödet 575 000 kronor.

Beslutet togs i kommunstyrelsen den 15 februari.


Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se