23 februari 2022

Kramfors kommun visar ett starkt resultat för 2021

Kramfors kommuns resultat för 2021 visar ett överskott på 35 miljoner kronor. Det är bättre än föregående år och budgeterat resultat på
15 miljoner kronor.

Därmed klarar kommunen både årets budget och det finansiella målet för god ekonomisk hushållning.

Främsta förklaringen till det starka resultatet är högre skatteintäkter och statsbidrag än väntat. Sedan har återhämningen i svensk ekonomi gått oväntat snabbt och konjunkturen vände upp. De högre skatteintäkterna och statsbidragen möjliggjorde för en tilläggsbudgetering under hösten till nämnderna på 25 miljoner kronor.

– Jag är stolt över resultatet. Först vill jag rikta ett stort tack till alla medarbetare som har arbetat hårt för att hålla igång vård, skola och andra samhällsviktiga funktioner under pandemin. Det har varit tufft. Årets resultat visar att vi står starka och rustade för framtiden, säger Malin Svanholm, kommunstyrelsens ordförande.

Resultat för kommunens verksamheter

Resultatet för verksamheterna visar att vi klarar budgeten - med undantag för välfärd- och bildningsnämnden som visar ett underskott mot budget. Inom välfärdsförvaltningen tyngs minusposten av covidrelaterade kostnader som inte fullt ut kompenserades av staten.

Bildningsnämndens har jobbat för att nå en budget i balans men nådde inte ända fram. Underskottet för nämnden finns i verksamheterna gymnasiet och vuxenutbildningen.

Investeringar

De totala investeringar som kommunen gjorde under 2021 uppgår till 62 miljoner kronor och har kunnat finansieras med egna medel, det vill säga utan ökad upplåning.

Kramfors kommuns årsredovisning kommer att behandlas av kommunfullmäktige den 25 april 2022.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Malin Rydmark
Ekonomichef
Tel: 0612-801 37
malin.rydmark@kramfors.se