Representanter från 9 av de 15 organisationerna som undertecknade handlingsplanen för arbetet mot mäns våld mot kvinnor våld i nära relationer 2022-2024.

24 mars 2022

Våldet måste upphöra och vi behöver arbeta tillsammans!

Alla kommuner, regionen, länsstyrelsen och en rad myndigheter i länet undertecknar den regionala handlingsplanen för arbetet mot mäns våld mot kvinnor våld i nära relationer 2022-2024.

Tisdag den 22 mars klockan 11.30 undertecknades handlingsplanen av nio närvarande organisationer. Resterande sex organisationer skriver på inom kort.

Långsiktiga visionen är en nollvision

Handlingsplanen är en del i ett långsiktigt gemensamt arbete mot våld i länet. Den långsiktiga visionen för den regionala handlingsplanen är en nollvision - att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska upphöra i Västernorrland.

– Det är ett gemensamt ansvar att vi, alla i länet, arbetar tillsammans och samverkar för att upptäcka, agera och förebygga våldet säger kommundirektören Peter Carlstedt.

I Sverige har regeringen beslutat om en nationell strategi för att motverka och förebygga mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Strategin har fyra målsättningar:

  1. Ett utökat och verkningsfullt förebyggande arbete mot våld
  2. Förbättrad upptäckt av våld och starkare skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor och barn
  3. Effektivare brottsbekämpning
  4. Förbättrad kunskap och metodutveckling

Utifrån den nationella strategin ska regionala handlingsplaner tas fram, därefter är det sedan upp till den regionala nivån att samlas kring en handlingsplan för att mer konkret beskriva hur mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska motverkas och förebyggas. Mäns våld mot kvinnor är ett jämställdhets- och folkhälsoproblem som förekommer i alla delar av samhället. Detta våld kan drabba såväl kvinnor, män, flickor som pojkar och icke-binära. Det innebär stor utsatthet för de drabbade individerna men också konsekvenser för samhällsekonomin.

Viktigt arbete görs redan - men ännu mer behövs

Det finns många goda krafter i Västernorrland för att motverka och förebygga mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Kvinno- och tjejjourer gör ett viktigt arbete för att både uppmärksamma detta våld och erbjuda skydd och stöd till de som drabbas. Det är dock mycket kvar att göra för att kvinnor, män, flickor och pojkar ska kunna leva ett liv fritt från våld och förtryck och där positiva och främjande normer utgör det samhälle som våra barn och unga växer upp i.

Följande organisationer i Västernorrland skriver under den regionala handlingsplanen för arbetet mot mäns våld mot kvinnor/våld i nära relationer:
Länsstyrelsen Västernorrland
Kramfors kommun
Härnösands kommun
Sollefteå kommun
Sundsvalls kommun
Timrå kommun
Ånge kommun
Örnsköldsvik kommun
Åklagarmyndigheten
Polismyndigheten
Kriminalvården
Försäkringskassan
Migrationsverket
Arbetsförmedlingen
Region Västernorrland

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Peter Carlstedt
Kommundirektör
0612-801 10
peter.carlstedt@kramfors.se