13 april 2022

Så fördelas vårens ortsutvecklingsmedel

Tillsammans med föreningar fortsätter vi utvecklingen av framtida Kramfors. Nu är det klart vilka föreningar som beviljats stöd för sina utvecklingsidéer i den första ansökningsomgången för 2022.

Kramfors kommun har arbetat med ortsutveckling sedan början av 2021, och det är ett långsiktigt utvecklingsarbete som bidrar till att bygga framtida Kramfors. Konceptet är enkelt och framgångsrikt - att ta tillvara på invånarnas kloka idéer som resulterar i att fler vill leva i, arbeta och besöka vår kommun.

- Jag känner ren glädje och tacksamhet till våra föreningar som gång på gång, med engagemang, vill skapa en trivsammare miljö för alla, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kramfors kommun har avsatt en miljon kronor som sökbara medel för 2022. I första omgången är det 6 föreningar som får ta del av sammanlagt 404 240 kronor. Dessa är:

Båtklubben Flottaren, Ångermanälvens båtklubbar
En samlingspunkt för båtintresserade. Ny angöring/brygga, reparation av kaj, skapa tältplatser, badplats, städning/röjning av stigar, badplats m.m.
Kramfors Alpina
Grillplats med vindskydd, vägförbättring.
Lunde folkets hus, byggnadsförening
Skapa utställning i Lunde folkets hus, sprida kunskap och väcka intresse för områdets historia.
Svanö Folkets Hus förening
Skapa attraktivare utemiljö, bredda verksamheten, ramp för personer med funktionshinder.
Träsk, Övered, Ry byförening
Bystuga
Vibyggerå byalag
Markarbeten idrottsplats, orientering, sjösättningsramp, pergola.

– Jag är imponerad över den kreativitet som finns runt om i kommunen. Vindskydd med grillplats på Latberget och en ny samlingsplats för båtliv på Granholmen är bara ett axplock av det som blir verklighet tack vare våra invånare, säger Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande.

– Det här är en fantastisk möjlighet att utveckla sin bygd tillsammans med andra. Allt fler föreningar upptäcker dessa medel och att de går att utöka med exempelvis Allmänna arvsfonden, säger Andreas Gylling, utvecklingssekreterare.

– Jag ser positivt på engagemanget ifrån invånare i våra byar och orter, föreningslivet har en viktig roll i samhällsbyggandet, säger Susanne Königson, Tillväxt- och näringslivschef.

Det andra ansökningstillfället pågår fram till den 31 augusti.

I mål- och resursplan 2022 har kommunfullmäktige avsatt två miljoner kronor till samhälls- och ortsutveckling. Av dessa medel är en miljon kronor sökbara och beslut tas av kommunstyrelsen i april och oktober. Vid kommunstyrelsens sammanträde i maj läggs förslag hur de resterande medlen ska användas.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se