16 maj 2022

Flygningar på låg höjd

Från och med 23 maj och till slutet av augusti kommer man att kunna se lågt flygande flygplan i delar av vår kommun. Det är Sveriges geologiska undersökning, SGU, som tillsammans med Wermlandsflyg utför geofysiska mätningar.

Syftet med mätningarna är att kartlägga berggrunden. Flygningarna görs på 60 meters höjd över markytan längs linjer med 200 meters avstånd, vilket innebär att planen kommer att vara väl synliga. Flyghastigheten är 250 kilometer per timme.

Flygningar är känsliga för turbulens, så normalt utförs de tidigt på morgonen och på kvällen. Morgonflygningen pågår vanligtvis klockan 5.30-9.30 och kvällsflygningen klockan 18.00-22.00, men även andra tider kan förekomma. Kramfors flygplats är en av två baser för arbetet, Svegs flygplats är den andra.

Karta som visar vilka områden som är berörda.

Karta som visar vilka områden som är berörda.

Mätningar görs av magnetfält, gammastrålning och elektronisk ledningsförmåga (VLF). Exempel på sådant som resultaten kan användas till är berggrundskartläggning, mineralprospektering, underlag för planering av vägar, järnvägar och annan infrastruktur, kartläggning av cesium-137, radonrisk och geomedicinska bedömningar.

SGU:s flyggeofysiska verksamhet ingår även i beredskapen mot kärntekniska olyckor på uppdrag av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Flygplanet som kommer att användas är en Twin Commander 500S, som är ett tvåmotorigt flygplan med en max startvikt på cirka 3000 kg.

Läs merSGU:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Stefan Mörck
Flight Operations Manager
WERMLANDSFLYG
070-209 18 05
stefan@wermlandsflyg.se