15 juni 2022

Utvecklingen av vårt jämställdhetsarbete fortsätter

Den förbättringsresa som startade i november 2020, när vi blev modellkommun för jämställdhet, avslutades med en resultatrapport som presenterades på resultatkonferens i maj i år. Men det betyder inte att förbättringsarbetet vad gäller jämställdhet tar slut. Tvärtom.

– Visionen är att Kramfors kommuns varumärke ska vara naturligt kopplat till höga ambitioner och framgångsrika resultat när det gäller arbetet med ett rättvist och jämställt samhälle. säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

Lyssna till Malin och kommundirektör Peter Carlstedt när de berättar om det arbete som gjorts och hur fortsättningen ska bli. Klicka på T om du behöver text.

 

Modellkommun för jämställhet

Genom Sveriges kommuner och Regioners (SKR) satsning Modellkonceptet har Kramfors kommun varit modellkommun för jämställdhet 2020-2022. Konceptet innebär att på ett strukturerat sätt stödja kommuners och regioners arbete med jämställdhetsintegrering. Effektiv styrning och ledning ska leda till att de jämställdhetspolitiska målen om ett mer jämställt samhälle nås.

Tillsammans med Vaxholms kommun har Kramfors deltagit i ömsesidigt lärande, benchmarking, med Örnsköldsviks kommun som mentor. Både framgångar och utmaningar har lyfts och diskuterats och ett aktivt arbete har bedrivits på hemmaplan mellan benchmarking-tillfällena.

– Utan Modellkonceptet hade vi inte haft samma fokus och tempo på jämställdhetsarbetet i kommunen. Deadlines inom konceptet har bidragit till att vi haft kraven på oss att leverera. Strukturen har varit en motor och drivkraft samt gett en gemensam målbild, säger Peter Carlstedt, kommundirektör.

Ansöker om att själv bli mentorkommun

För att inte släppa det fokus som finns nu eller riskera att jämställdhetsarbetet tappar fart har kommunen ingått i ett modellnätverk tillsammans med andra tidigare modellkommuner och – regioner. Syftet är att vidareutveckla samt fördjupa påbörjat jämställdhetsintegreringsarbete.

– Nätverket ger en möjlighet att bland annat stärka jämställdhetsperspektivet i Agenda 2030-arbetet och vi kommer delta i nationella utvecklingsteam, säger Jill Arkeflod, samordnare och strateg i modellkommunsarbetet.

Intresseansökan om att bli mentorkommun 2023-2025 har lämnats in och besked väntas i höst.

Läs mer:

Rapport Modellkonceptet 2020-2022 Pdf, 648.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Peter Carlstedt
Kommundirektör
0612-801 10
peter.carlstedt@kramfors.se

Jill Arkeflod
Samordnare
0612-801 67
jill.arkeflod@kramfors.se