Kristina Sundbaum och Per–Åke Nordquist, Norabygdens framtidsgrupp.

22 juni 2022

Norabygden jobbar för inflyttning

Klas Norberg och hans familj valde Norabygden framför stadslivet. Det är fler välkommen att göra. Nora hembygdsförening, Nordvik och Framtidsgruppen inventerar hus som står tomma eller används sparsamt, för att få ägarna att sälja eller hyra ut dem.

– Intresset för att flytta hit är stort, säger gruppmedlemmen Kristina Sundbaum. Och familjer som Norbergs är fantastiska ambassadörer för vår bygd.

Läs mer om dem här i en intervju från 2020:

https://www.olofwigren.se/klas-och-sanna-flyttade-med-barnen-fran-stan-till-landet-ostano-ar-deras-nya-hem/ Länk till annan webbplats.

Per–Åke Nordquist är också med i Framtidsgruppen – som är kopplad till Noramackens ekonomiska förening – men även drivande i Nora hembygdsförening.

– Vi ser att allt fler människor, äldre men främst barnfamiljer, vill flytta från stan ut på landet men fortfarande ha tillgång till bra service. Vi har bra service i Norabygden och geografiskt är vårt läge gott. Det är inte långt vare sig till Kramfors, Härnösand, E4, bussar, tåg eller flygplats, säger han.

Med stöd från kommunen och Leader Höga Kusten har föreningsmänniskorna kartlagt hus i bygden som helt eller delvis står outnyttjade. Detta i projektet Bo Verka Leva i Norabygden.

– Ju fler av dem som kan komma ut på marknaden, desto fler inflyttare. Vi har skickat brev till cirka 60 fastighetsägare – undantaget rena sommarstugor – och fortsätter att jobba på, säger Kristina. Även Nordviksskolan är i behov av mer boenden, främst för vuxenutbildningar.

Det finns en stark, positiv anda hos befolkningen och många är engagerade i föreningsarbete.

– Men det behövs alltid fler som kan jobba för utveckling och förverkligande av idéer. Ju fler vi blir, desto mer kan vi uträtta för Norabygdens framtid, säger Per–Åke Nordquist.

 

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Andreas Gylling
Utvecklingssekreterare
Tel: 0612-808 18
andreas.gylling@kramfors.se