04 juli 2022

Stora fördelar med en civilpliktsutbildning på Sandö

Kramfors kommun står redo och ställer sig mycket positiv till att ta emot den kommande civilpliktsutbildningen som planeras för Sverige.

I Västernorrland finns ett av landets största geografiskt samlade kluster inom samhällssä­kerhet och fördelarna med att förlägga utbildningen på Sandö är många. Här finns goda grundförutsättningar för utökad verksamhet med myndigheter som MSB och Folke Bernadotteakademin som bas.

På Sandö finns därmed erfarenhet, kompetens och kapacitet, men också möjlighet till ytterligare markutvidgning. Genom att använda befintlig infrastruktur kan en utbildning byggas upp snabbt och kostnadseffektivt. Detta beskrivs i den folder som nu presenteras.

– Både geografiskt och strategiskt ligger vi bra till för en civilpliktsutbildning, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) och fortsätter:

– Hela länet, det vill säga alla sju kommuner, Regionen och Länsstyrelsen, samverkade kring arbetet med att få en försvarsetablering, vilket resulterade i regementet i Sollefteå. Nu står vi åter enade bakom erbjudandet att förlägga civilpliktsutbildningen till Sandö och det känns väldigt bra.

Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande

Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande

 

En civilförsvarsutbildning på Sandö skulle innebära nya arbetstillfällen och en möjlighet för företag i såväl Kramfors kommun som övriga Västernorrland att växa, eftersom uppemot 600 civilpliktiga ska grundutbildas varje år.

– Jag ser detta som ett ytterst viktigt område att jobba vidare med och vår förhoppning är att det blir verklighet, säger Malin Svanholm.

Läs foldern:
Civilt försvar i Västernorrland Pdf, 15.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
070-618 03 63
malin.svanholm@kramfors.se