26 september 2022

Öka din hemberedskap mot matbrist - tema under årets Krisberedskapsvecka

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. I år är temat för veckan Mat.

– Livsmedelsförsörjningen och möjligheterna att säkra den ligger i fokus för årets kampanj, något som Kramfors kommun också tycker är viktigt, säger Margareta Fällström, säkerhets-och telekomstrateg.

En osäker värld ökar intresse för mat
Pandemin, ett försämrat säkerhetspolitiskt läge, förra årets IT-attack mot Coop och klimatförändringarna har aktualiserat behovet av livsmedelsberedskap.

Människors intresse för matlagning, odling, hållbarhet och förvaring av livsmedel ökar i takt med att omvärlden känns alltmer osäker och oförutsägbar. Det har också blivit mycket mer populärt att ha ett extra matförråd hemma som en del av en krislåda.

Inga beredskapslager längre
Beredskapslagren i Sverige med livsmedel, råvaror och andra produkter har i stort sett avvecklats genom politiska beslut sedan början av 2000-talet efter kalla krigets slut och Sveriges inträde i EU. Det sker idag ingen statlig beredskapslagring av livsmedel i Sverige, och det finns inget utpekat ansvar på en statlig myndighet att säkerställa tillgången till livsmedel.

Krismaträtter för sju dagar
I kommunen har kostavdelningen tagit fram ett antal ”krismaträtter” och övriga varor som våra tillagningskök alltid ska ha i lager för att klara sju dagars servering. Det är en del av kontinuitetsplaneringen som våra verksamheter arbetar med för att kunna bedriva sin verksamhet oavsett vad som inträffar.

– Var och en av oss behöver också fortsätta att ta ansvar i vardagen för vår egen beredskap, säger Margareta Fällström.


Vill du testa din kunskap om krisberedskap och samtidigt ha chansen att vinna priser som gör att du ökar din egen beredskap? Under hela krisberedskapsveckan har vi en frågetävling rullande - varmt välkommen att delta!

Detta finns på prisbordet:

1 radio och ficklampa med dynamovev

2 vattendunkar 10 liter

2 ficklampor med usb


Ja, jag vill delta i quizzet! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senaste inlämningsdag: 2 oktober

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Margareta Fällström
Säkerhets- och telekomstrateg
0612-801 19
margareta.fallstrom@kramfors.se