27 september 2022

Mat viktigt för hemberedskapen – Clary odlar året om

Att vara helt självförsörjande på livsmedel är svårt. Men några som gör sitt allra bästa för att nå upp till det är Clary Öhlund och hennes man Jon Björkman i Kramfors. Odling och mat är en stor del av deras liv.

– Man kan nog säga att odling är en passion och något som upptar min vardag året om, säger Clary och Jon fyller i:

– Jag tycker det är väldigt roligt att förädla det som Clary odlar till goda måltider. Det finns inget bättre än att äta egna råvaror.

Jon Björkman och Clary Öhlund står i sin trädgård.


Mat hemma stärker motståndskraften
När man pratar hemberedskap är mat en viktig ingrediens och människor tar gärna till sig tips om vilka matvaror som kan vara bra att ha i sin krislåda. Ett annat sätt att göra sig förberedd kan vara att odla, jaga, fiska eller på andra sätt skaffa egen mat.

– Den rekommendation som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) går ut med är att man ska kunna klara sig själv minst en vecka. Vi kan inte ta för givet att alltid ha tillgång till varor i affären, säger Kramfors kommuns säkerhets- och telekomstrateg Margareta Fällström.

Intresset har blivit en livsstil
Clary Öhlunds odlarintresse startade redan när hon var 17 år gammal och köpte sitt första växthus. Idag vid 52 år har intresset blivit en livsstil; något hon varken kan eller vill vara utan.

– Jag hittar stor inspiration hos trädgårdsexperten och författaren Sara Bäckmo, som skrivit många böcker om att odla mat året om. När fröpåsarna åker fram strax efter nyår har jag redan planerat årets sådd i tanken, berättar Clary, som till vardags arbetar som lärare på Kramforsskolan. Jon är kommunstyrelsen vice ordförande i Kramfors kommun.

Kål och tomater


Stor variation det odlade
Det ursprungliga växthuset på några kvadratmeter har genom åren ersatts av fler och större drivhus, odlingslotter samt mängder av pallkragar. Tomat och gurka har kompletterats med en lång lista grönsaker, rotfrukter, kryddor och annat.

Några exempel är chili, paprika, vaxbönor, sallad, sockerärtor, morötter, rödbetor, lök och kål av olika slag, sparris och jordärtskocka. Samt 30 olika sorters potatis!

– Det vi inte hinner äta upp direkt bunkrar vi i ett lite kyligare rum i garaget.

Clary visar upp sina fina tomater i växthuset.


Hållbar odling är målet
Efter 22 års hårt arbete i Högsta har Clary Öhlund kommit fram till vad som fungerar och inte. Markdukar av plast är inget alternativ, det är hållbar odling med nedbrytbar marktäckning som gäller. Tidningar, kartong, spån, trädgårdsskräp, kompost och djurbajs är den bästa grunden för en lyckosam skörd. Samt vatten från den egna brunnen.

– Det går inte att räkna alla timmar jag lägger på trädgården, och det är förresten inte heller intressant. Förutom tillfredsställelsen att fixa vår egen mat är odlingen meditation för mig. En återhämtning som jag behöver när jag kommer hem från mitt lärarjobb.

Förutom att förvandla grönsakerna till måltider förädlar Clary Öhlund resultatet av sitt slit till sylt, marmelad, chutney, kryddsalt och annat.

– Att sedan gå ut till hönsen och hämta in egna ägg, det är grädde på moset!

Blomma dahlia och päron på kvist

Blommor är ett annat stort intresse och det finns till och med ett päronträd på gården.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck