03 november 2022

Förslag till justerad taxa för VA och renhållning

Produktionen av vatten och avloppstjänster förväntas under 2023 få stora kostnadsökningar, mycket på grund av världsläget. Högbergets återvinningscentral ser även de förhöjda kostnader för förbränning, transporter och hantering av avfall.

Produktionsnämnden föreslår därför att brukningsavgiften i VA-taxan höjs med 5 %, vilket innebär att årskostnaden för en normalvilla ökar med 528 kronor per år, samt att justeringen av renhållningstaxan ger en höjning för normalhushållet med 353 kronor per år. Slutligt beslut tas i kommunfullmäktige den 28 november.

Vatten- och avlopp (VA)

2023 är ett år där priset för grunddelar i vatten och avloppsanläggningar (el, kemikalier, drivmedel) förväntas ge stor fördyring av själva produktionen av vatten och avloppstjänster. Stora delar av vatten- och avloppsverksamheten i Sverige står inför omfattande och kostsamma utmaningar nu och i framtiden, detta för att kunna säkra dricksvattenleveransen och spill- och dagvattenavledningen på ett säkert och miljömässigt bra sätt, samt klara de ökade myndighetskraven och inte minst klimatförändringarna.

Världsläget ger osäkerhet i kostnadsutvecklingen

Att förutspå exakta kostnadsökningar med rådande världsläge är svårt, men utifrån hur situationen ser ut idag, kan en välgrundad uppskattning göras. Procentuellt sett är det material kopplade till verksamheten som står för den största ökningen, men totalt sett är detta ändå en relativt liten post i totalbudgeten. Kemikalier har stått i fokus under en lång tid nu när vi förväntar oss en brist. Hittills har det inte varit ett problem, men den risken är inte borta i och med världsläget. All utrustning har ökat kraftigt i pris, dels blir maskinkomponenter dyrare och dels är leveranstiden väsentligt längre på vissa komponenter.

Trots skenande elpriser så har elkostnaderna en förväntad måttlig ökning. Detta kan förklaras med redan gjorda och kommande effektiviseringsåtgärder. Genom att se över och byta ut gamla pumpar och kompressorer ges en effektivare elförbrukning.

Renhållning

Kramfors kommun har en renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall och slamtömning. Den reglerar avgifter för hämtning beroende på till exempel kärlstorlek och hämtningsintervall samt olika typer av slamtömning. Justeringen av taxorna för 2023 föreslås ge en höjning för normalhushållet med 353 kronor per år.

Höjningen av taxan beror på att Högberget under 2023 får höjda priser för förbränning, transporter och hantering av avfall. Ökningarna har en direkt koppling till det avfall som hushållen genererar.

Taxan för 2023 justeras genom att

  • Taxan höjs med 10 % gällande sophämtning
  • Viktavgiften höjs med 20 % från 2,9 till 3,5 kronor/kilo (inklusive moms)

2022 gjordes en höjning av viktavgiften, anledningen var att kommunen ville få fler att återvinna det som ska återvinnas istället för att slänga det i soptunnan. Tyvärr har ingen förändring skett, och därför finns det skäl till att ytterligare öka viktavgiften.

25 % av hushållssoporna hade kunnat lämnats till återvinning

I våras gjordes en plockanalys, det innebär att man går igenom delar av hushållssoporna och kontrollerar vad som slängts. Analysen visade att hela 25 % av det som slängs i Kramforsbons soptunna är förpackningar, tidningar och textil, vilket borde ha lämnats till återvinning. Om du inte har möjlighet att ta dig till en återvinningsstation så kan du som privatperson få kostnadsfri hämtning hemma av papper, plast och metall. TMR Pick-Up Service står för tjänsten. Länk till annan webbplats. Om normalhushållet reducerar sin vikt för hushållssopor med 25 % skulle viktavgiften bli 1024 kr per år (341 kr lägre).

Taxan för slamtömning behöver inte justeras.

– En höjning av taxorna är tyvärr inget vi kan förhindra när världsläget ser ut som det gör och ger kommunen fördyrade kostnader. Det man själv kan påverka däremot, är vikten på sina hushållssopor, det som kan återvinnas ska lämnas till återvinningsstation och inte slängas i soptunnan. Viktigt att vi tillsammans hjälps åt att minska hushållsavfallet och därmed minska kostnaden för förbränning av dessa, samt att vi börjar förbereda oss inför den kommande matavfallsinsamlingen för hushåll som planeras under 2024, säger produktionsnämndens ordförande Rainor Melander (S).


Slutligt beslut för taxan av VA och renhållning tas i kommunfullmäktige den 28 november.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Rainor Melander
Ordförande produktionsnämnden
rainor.melander@kramfors.se