Peter Hollbrink från Lugnviks IF

03 november 2022

Positiv utveckling i Lugnvik

Det händer mycket i Lugnvik just nu. Föreningen Lugnviks IF röjer området Skatan vid älven, butiken Handlarn har flyttat till nyrenoverade lokaler i Lugnviks gamla skola och flera fastighetsaffärer har skett under året.

– Vi har haft många kontakter med fastighetsägare och intresserade inflyttare i sommar, säger Peter Hollbrink från föreningen. Ett antal fastighetsaffärer har genomförts, några är på gång och några är i slutfasen.

Inflyttning fokus i gemensam insats

Marie Böhlin jobbar med inflyttningsfrågor på Kramfors kommun. Hon har hjälpt föreningen i deras arbete med att inventera obebodda hus och i utskicken av brev till fastighetsägare.
– Lugnviks IF har nyligen skickat ut en ny omgång brev till husägare, för att höra sig för om deras planer. Kanske vill någon sälja eller hyra ut sitt hus, eller har planer på att flytta dit permanent, säger Marie.
– Föreningen hjälper gärna till om någon funderar på att sälja eller hyra ut, tillägger Peter Hollbrink.

Medborgardialoger för attraktiva livsmiljöer

Husinventeringen är en del i projektet Att återvinna ett hem, som kommunen genomför tillsammans med Lugnviks IF och Umeå universitet. Syftet med projektet är ökad inflyttning, hållbart boende och attraktivare livsmiljöer på landsbygden. Förutom husinventeringen genomför vi därför medborgardialoger på temat platsutveckling och livsmiljöer, för att ta reda på hur boende och besökare i Lugnvik önskar att platsen såg ut.

Modell för husinventering kan användas av fler

Tanken med projektet är bland annat att modellen för husinventering ska kunna användas av fler byar och samhällen. Metoderna vi använt för medborgardialogen ska också kunna användas på andra platser. Projektet pågår till sista oktober 2023 och finansieras av Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Mer information om projektet hittar du här:
Att återvinna ett hem - livsstilsmigration och drömmen om landet

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081 Länk till annan webbplats.
karin.hogstrom@kramfors.se

Andreas Gylling, utvecklingssekreterare
Tel: 0612-80818 Länk till annan webbplats.
andreas.gylling@kramfors.se

Marie Böhlin, projektledare inflyttning
Tel: 0612-80085 Länk till annan webbplats.
marie.bohlin@kramfors.se