Beredskapsveckan

Beredskapsveckan är en nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för att fler människor ska vara förberedda inför en eventuell kris, krigshot eller krig. Beredskapsveckan genomförs varje år under vecka 39 och är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar.

"Sätt igång" - temat för Beredskapsveckan 2024

Det går inte att vänta tills en kris eller ett krig hotar innan man börjar förbereda sig. Beredskap måste byggas i ett normalläge, annars kan det vara för sent. Det gäller privatpersoner, men även exempelvis kommuner, myndigheter och organisationer. Därför uppmanar MSB alla att sätta igång med sitt beredskapsarbete.

Det här händer i Kramfors kommun under Beredskapsveckan 2024

Kramfors kommun uppmärksammar Beredskapsveckan 2024 och temat "sätt igång" genom att sprida information om krisberedskap i sociala medier och på www.kramfors.se Länk till annan webbplats., genomföra övningar i samhällsviktig verksamhet samt utbilda högstadieelever i krisberedskap i samarbete med Räddningsgymnasiet.

ONSDAG 25/9

Hola Folkhögskola

Föreläsningar och workshop för att stärka allmänhetens hemberedskap.

16.30 – 17:15 Föreläsning ”Matlundar: odla överallt – så kan du bidra till hållbarhet och öka din egen beredskap”

17:20 – 17.50 Föreläsning ”Läkeväxter – vad kan du nyttja i ditt närområde om krisen inträffar?”

18.00 – ca 19.30 Workshop ”Ta vara på dina grönsaker – hållbart i vardagen, nödvändigt i kris!”

Observera att föranmälan krävs till workshopen "Ta vara på dina grönsaker - hållbart i vardagen, nödvändigt i kris!". För anmälan görs via: https://forms.office.com/e/PTGir1RJ0k Länk till annan webbplats.

Webbinarium

18.00 – 19.00 ”Preppat huset inför vintern? Spara energi och öka din energiberedskap”.

Föranmälan: https://simplesignup.se/event/218615 Länk till annan webbplats.

TORSDAG 26/9

Kramfors Bibliotek

11.30 – 15.00 Har du energiberedskap? Klarar ditt hus en veckas strömavbrott?

Träffa Kramfors kommuns energirådgivare som föreläser om energiberedskap, visar krisutrustning för privatpersoner samt ger dropin-energirådgivning.

Teatercaféet, Kramfors Teater

18.00 Inspirationsträff om odling och hur viktig du som odlare är.

Hobbyodlare, småskaliga yrkesodlare, månskensbönder eller du som vill börja odla - alla är välkomna!

  1. Mat
    Det är viktigt att ha extra mat hemma som ger tillräckligt med energi. Välj matvaror som kan tillagas snabbt, inte kräver så mycket vatten, kan ätas utan tillagning och kan förvaras i rumstemperatur.
  2. Dricksvatten
    Rent dricksvatten är livsnödvändigt. Räkna med minst tre liter per vuxen de inledande dygnen, därefter ökar behovet. Om du är osäker på kvaliteten behöver du kunna koka vattnet.
  3. Värme
    Det är viktigt att kunna hålla sig varm i en kris. Se till att ha en plan för hur du kan värma ditt hem, och dig själv, om till exempel elen skulle försvinna.
  4. Kommunikation
    Vid en allvarlig händelse behöver du kunna ta emot viktig information, ha kontakt med anhöriga och i akuta fall nå räddningstjänst, sjukvård eller polis. Du behöver veta vilka kanaler som används och hur du når dem under en samhällsstörning.
  5. Pengar
    Om ett betalningssätt eller kassasystem drabbas av avbrott så kan det bli svårt att köpa mat, drivmedel och medicin. Det är därför bra att kunna betala på flera olika sätt, exempelvis genom kort från olika banker och med kontanter.
  6. Sanitet/hygien/första hjälpen
    Sanitet och hygien liksom tillgång till första hjälpen är viktigt i en kris. Se till att ha en plan för hur du kan utföra dina behov på en hygieniskt sätt. Se även till att ha tillgång till grundläggande första hjälpen för att minska belastningen på samhällets resurser.
  7. Hjälpas åt
    Om du känner dina grannar till vardags har ni alla större chans att kunna hantera en kris på ett bra sätt. Passa på att gå igenom gemensamma utrymmen, vad ni kan dela på och om någon i din närhet behöver extra hjälp.

Kontakt

Anton Gustafsson, säkerhets- och beredskapssamordnare

Telefon 0612-800 88

Kom in kundtjänst

Telefon 0612-800 00

kommun@kramfors.se

Uppdaterad:

Innehåll på sidan