Landsbygdskonferens Höga Kusten

21-22 september i Kramfors

Välkommen till Landsbygdskonferens Höga Kusten där vi nyfiket utforskar intressanta frågeställningar och inspireras av goda exempel på landsbygdsutveckling från lokal till nationell nivå.

Årets tema: Om själ, drivkraft och att förverkliga drömmar

Att förstå sin ort och dess själ är viktigt. Det är i mötet mellan platsen och människorna som berättelser, reseanledningar och stolthet skapas.

  • Vad gör att vi känner engagemang och delaktighet?
  • Hur får vi kraften att förändra och uppfylla drömmar?
  • Hur kan vi tillsammans bli möjliggörare?

Målgrupp

Konferensen riktar sig till ideella föreningar, företag, branschfolk, organisationer kopplade mot landsbygd, politiker, offentliga tjänstepersoner och intresserad allmänhet.

Program - torsdag 21 september

personporträtt på föreläsarna dag 1

09.00
Registrering på Biograf City, fika och mingel

10.00
Välkommen hälsar Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande Kramfors kommun.
Moderator Oskar Nord, chefredaktör på Tidningen Ångermanland, leder oss genom konferensen.

Platsutveckla för en bättre värld och locka människor till din bygd
Helena Nordström, VD Placebrander, ger dig de senaste trenderna för att människor och natur ska må bra.

Resan mot att bli Sveriges smartaste landsbygd
Regina Westas Stedt, samhällsstrateg och bredbandssamordnare Vingåkers kommun, berättar om hur en kommun och en bygd förverkligar en gemensam vision.

12.00
Lunch på Hotell Kramm

13.15
Miniseminarium på Kramm, pass 1
Miniseminarium på Kramm, pass 2

OBS!
Miniseminarierna presenteras här nedan i en av plus-boxarna.

Fika och förflyttning till Biograf City

15.15
Höga Kusten Friluftsteater - en berättelse om engagemang, drivkraft och drömmar
Tommy Bergqvist, ordförande Lövviks by- och idrottsförening, intervjuas av moderator om resan mot en friluftsteater i Höga Kusten. På scenen har Tommy sällskap av nyckelpersoner i projektet.

Nu kör vi, du vet aldrig vart det tar dig!
Jonas Hagström är eldsjälen som med små medel gör saker som får stor betydelse för andra. Kören "The Rocking Pots" tog sina första trevande steg på en flyktingförläggning i Jämtland för att sedan uppträda på Talang, i Globen och Eurovision Song Contest.

Jonas är en av Sveriges mest populära inspiratörer och föreläsare. ”The Rocking Pots” har fått priset Årets Dörröppnare, Sveriges främsta integrationsinitiativ.

Avrundning av dagen
Moderator Oskar Nord avrundar dagen och blickar fram emot dag två på landsbygdskonferens Höga Kusten.

17.15
Slut på första konferensdagen

19.00
Middag och underhållning på Hotell Kramm
Klas och Sanna Norberg, boende i Noraström, har delat scen med många kända artister och har Instagramkontot Varjehanda Lantliv. Där delar de med sig av hur livet på landet kan vara.

Sanna har en vit blus och Klas en lila kavaj. De tittar på varandra och ler.

Program - fredag 22 september

personporträtt på föreläsarna dag 2

08.15
Uppstart och backspegel på Biograf City
Moderator Oskar Nordn startar tillsammans med studenter från Sveriges Lantsbruksuniversitet (SLU) i Uppsala dag två av Landsbygdskonferens Höga Kusten.

08.30
Migration och landsbygd - livstilsmigration och platsens dynamik
Charlotta Hedberg, professor i kulturgeografi vid Umeå universitet pratar om vad som lockar människor att flytta till landsbygden och hur denna kraft kan tas tillvara.

Lugnvik - drömmen om landet
Lanthandlaren Niklas Sjölund och Karin Högström, kulturutvecklare Kramfors kommun, om engagemang och drivkraft för att forma den plats, som Niklas kallar sitt hem på jorden, Lugnvik.

09.30
Fika och mingel

10.15
Vi bygdar - när saker ska hända lokalt
Sofie Holmgren, verksamhetsledare Bygdsam Nätradalen, ger dig receptet på hur en bygd tillsammans med andra kan bli möjliggörare.

Varför vill man bygga Höga Kustens första femstjärniga destinationshotell i Junsele?
Robert Bronett, Junsele Wilderness, berättar om hur idéen började spira och vägen mot att skapa ett besöksmål med internationell dragningskraft i Junsele.

11.15
Summering, reflektioner och vad händer framöver
Moderator tillsammans med Helena Nordström, VD Placebrander och Felicia Edholm, projektcoach Leader Höga Kusten reflekterar kring Landsbygdskonferens Höga Kusten 2023.

12.00
Avslutningslunch på Hotell Kramm

Programmet som pdf Pdf, 2.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Ladda ned Pdf, 2.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Lite om mer... Fredag 21 september

Lite om mer... fredag 22 september

Kostnad för konferensen

Kostnad för ideella föreningar per person är 1115 kronor inklusive moms, övriga deltagare 1815 kronor exklusive moms.

I priset ingår lunch och fika båda dagarna samt middag dag ett.

Anmälan

Det går inte längre att anmäla sig Landsbygdskonferens Höga Kusten via E-tjänsten som stängdes onsdagen den 13 september. Om du har frågor kring anmälan, ta kontakt med Andreas Gylling. Kontaktuppgifter finns under rubriken Kontakt.

Boende

Med koden ”Landsbygdskonferens” kan du boka hotellrum till bra priser fram till och med 13 september. De boende som erbjuder bokning mot kod är Hotell Kramm och Kramfors stadshotell.

https://kramm.se Länk till annan webbplats.

http://www.kramforsstadshotell.se Länk till annan webbplats.

Resa och parkeringar

Kramfors resecentrum, som har både tåg- och bussförbindelser, ligger inom gångavstånd till Hotell Kramm, Kramfors stadshotell och konferenslokalen Biograf City. Om ni vill samåka finns det möjlighet att använda någon av de pendlarparkeringar som finns längs Ådals- och Botniabanan och ta tåget till Kramfors. i Kramfors finns pendlarparkering vid Företagens Hus.

Från Höga Kusten Airport tar du dig med flygtaxi eller tåg till Kramfors resecentrum. Flygplatsen erbjuder gratis transfer till järnvägsstationen Höga Kusten Airport/Västeraspby. För mer information om flygplatsen och bokning av flygtaxi eller transfer besök webbsidan för Höga Kusten Airport.

https://www.hogakustenairport.se Länk till annan webbplats.

Om du åker bil till Kramfors för att besöka landsbygdskonferensen över dagen finns parkeringar vid Gallerian Christoffer, vilken ligger nära lokalerna för landsbygdskonferensen.

Du som övernattar behöver hitta en annan parkering. Parkeringen vid Hotell Kramm är bara delvis öppen på grund av ombyggnation. Hör med hotellet eller stället där du bor vilken parkering de rekommenderar.

Klicka på kartan för att göra den större!

Arrangörer

Landsbygdskonferens Höga Kusten görs i samarbete mellan Kramfors, Härnösands, Sollefteå och Örnsköldsviks kommun samt Leader Höga Kusten. Värdskapet roterar mellan kommunerna och 2023 är Kramfors kommun värd.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström