02 maj 2018

Bra betyg när företagsklimatet utvärderas

Företagare blir alltmer nöjda med kommunernas service. Det visar en mätning som Sveriges kommuner och landsting presenterar i dag. I Kramfors kommun är det serveringstillstånd samt miljö- och hälsoskydd som får högst betyg.

– Resultatet för SKL:s mätning var sammantaget mycket bra för oss. Serveringstillstånd kan till och med bedömas som kanonbra, där vi hamnar på plats 5 av 65 kommuner, berättar näringslivschef Conny Eriksson.

Om rapporten
Mätningen redovisas i rapporten ”Öppna jämförelser – Företagsklimat 2017”, som är den femte mätningen sedan starten 2010.

Cirka 25 000 företagare har bedömt kommunernas service inom sex områden: brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Frågorna berör sådant som information, tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet.

Fjäder i hatten
Det genomsnittliga NKI-värdet för kommunerna i landet är 71 av 100. Godkänt resultat är NKI 62.

Att det arbete vi gör med serveringstillstånd då hamnar på 85 är en rejäl fjäder i hatten.

– Kommunen som helhet får ett NKI-värde på 73, vilket också är ett betyg vi är glada för, säger näringslivschef Conny Eriksson och fortsätter:
– De undersökta områdena är oerhört viktiga för företagens tillväxt och på sikt sysselsättning. Nu får vi svart på vitt på att vår service förbättras allt eftersom.

Långsiktigt strategiskt arbete
Området miljö- och hälsoskydd sticker också ut positivt. På placering 18 av 125 och med en NKI på 76 kan förvaltningschef Siv Sundström inte annat än vara glad. Hon berättar att de under en längre tid strategiskt arbetat för medborgarnas bästa.

– Jag har tur som har bra personal; det är deras förtjänst att vi får bra resultat. Vi jobbar mycket med rutiner och mallar för att få en effektiv handläggning, men framför allt har vi satsat på att skriva och prata ”klarspråk”, säger Siv Sundström.

När det gäller bygglov får Kramfors kommun en NKI på 69 (medel 63), livsmedelskontrollen hamnar på 68 (medel 74).

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Conny Eriksson
Näringslivschef
0612-805 07
conny.eriksson@kramfors.se

Siv Sundström
Chef miljö- och byggförvaltningen
0613-803 70
siv.sundstrom@kramfors.se