13 november 2018

Lyckad start för guideutbildningen

I lördags startade en utbildning för blivande guider i Ådalen. Fjorton historie- och kulturintresserade personer hade anmält sig för att lära sig mer om Ådalens dramatiska historia och hur den kan förmedlas till turister och besökare.

Utbildningen spänner från 1600-talets häxprocesser till dagens Ådalen, från Prästmon till Högakustenbron.

På bilden ses kursdeltagarna besöka SCAs sågverk i Bollstabruk, ett av landets största sågverk. Besökets syfte var att visa hur dagens industri ser ut i Bollstabruk. Under lördagen besöktes även historiska platser såsom Kejsarstan, masugnen, herrgården på sågverket samt Stenskolan.

– Det var en fantastisk dag med ett härligt gäng, sammanfattade Sarita Sandström från Höga Kusten Guideklubb. Jag vill också tacka Svea och Jan Larsson för deras insats som ciceroner.

Höga Kusten Guideklubb ansvarar för utbildningen, som genomförs i samarbete med projektet "Besöksnäring i Höga kusten - en resa i tid och rum".

En utbildning i fem delar

Utbildningen pågår fem lördagar och rör de historier och platser som besöksnäringsprojektet arbetar med. Första träffen kretsade bring Bollstabruks kulturmiljöer och industriarv. Vid följande fyra tillfällen förflyttar vi oss runt Ådalen:

17 november Om Häxprocesserna.
19 januari Om sågverksepoken och timmerskiljet, Sandslån med omnejd.
26 januari Om Ådalen -31, Sandö, Svanö, Högakustenbron och Nyadal.
2 februari Om att vara guide, att paketera en resa, starta eget och marknadsföring.

Är du intresserad av att delta vid något eller alla av dessa tillfällen? Kontakta då Sarita Sandström på Höga Kusten Guideklubb: 070-715 4659, sarita@svalansresor.se

Guideutbildningen är kostnadsfri, men deltagarna betalar luncherna själva. Lokal och föredragshållare meddelas efter anmälan!

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Lars Holmberg
Projektledare
Tel: 0612-805 25
lars.holmberg@kramfors.se