13 mars 2019

Entreprenörskap och kompetensbehov lyfts vid jobbmässa

Entreprenörskap och entreprenöriellt lärande står i fokus den här veckan för våra gymnasieelever. Jobb- och utbildningsmässan, som kan räknas som temaveckans höjdpunkt, lockade idag hundratals ungdomar och arbetssökande till Ådalsskolan.

– Majoriteten besökare är gymnasieelever som funderar på utbildning och jobb inför framtiden. Mässan riktar sig dock också till nyanlända som studerar vid våra utbildningar i svenska samt arbetssökande, berättar Eliin Nordlander, som är studie- och yrkesvägledare vid Ådalsskolan och lite av spindeln i nätet för arrangemanget.

I arrangörstruppen ingår förutom Ådalsskolan, kommunens näringslivsenhet, Arbetsförmedlingen och Delegationen för unga och nyanlända till arbete (DUA).

Det var dessutom en hel del verksamheter inom kommunens förvaltningar som passade på att berätta om sina verksamheter och vikariebehov.

Totalt fanns 27 företag och utbildningsanordnare på plats. Som exempel kan nämnas Umeå universitet, Försvarsmakten, Folksam, Nordhydraulic, Mondi, Stringo, Willys, Räddningstjänsten Höga kusten-Ådalen, Hotell Kramm och Luleå tekniska universitet.

För Anders ”Abbe” Johansson på Byggnads AB Lennart Eriksson var det självklart att finnas med på mässan. Han har själv tagit initiativ till en byggmässa för kommunens högstadieungdomar och ligger bakom att Ådalsskolan kan sjösätta en lärlingsutbildning på Bygg- och anläggningsprogrammet till hösten.

– Vi måste visa vilka kompetensbehov som finns. Syns man inte, finns man inte, säger Anders Johansson.

Att Polisen har behov av personal framöver är inget nytt. Hans Mellberg från Polisen i Härnösand berättar tillsammans med Kramforsbaserade Alexandra Högberg och Sara deVall att hela kåren ska förstärkas med 10 000 medarbetare till 2024.

– Man behöver inte nödvändigtvis bli polis, vi behöver även jurister, ekonomer och andra.

Ann-Christin Larsson känner många till som naprapat, då hon i 40 års tid jobbat i yrket och tillsammans med en kollega driver Ryggakuten i Kramfors. För att sprida sina kunskaper och lust till entreprenörskap engagerar hon sig nu dessutom i Technicus projekt Ung landsbygdsentreprenör.

– I sommar ska jag jobba med ungdomar i åldern 16-25 år, som vill testa på att starta ett företag. De gör det som ett sommarjobb och får utbildning och mentorer till sin hjälp.

Ett av de mest besökta företagen i kommunen är Hotell Höga Kusten. Restaurangchef Fredrik Björk var också flitigt upptagen med att prata med ungdomar.

– Vi söker ju sommarvikarier och tycker mässan är ett perfekt sätt att nå ut.

Ett bord det surrades flitigt kring var Yrkeshögskolan Härnösands. Dan Westin och en kollega fanns på plats för att berätta om sina heta utbildningar. Ingengör VVS och energi, drifttekniker kraft och värme samt kyl- och värmepumpstekniker var några av de tips de gav mässbesökarna.

Se bild på dem högst upp på sidan.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peyman Vahedi
Rektor
0612-69 21 69
peyman.vahedi@kramfors.se

Eliin Nordlander
Studie- och yrkesvägledare
0612-81 06 04
eliin.nordlander@
kramfors.se