17 maj 2019

Premiär för näringslivs lunchföredrag

Digital inflyttningsguide, elbilar och laddstolpar samt satsning på tillväxt och forskning inom industrin. Tre olika, men lika intressanta, teman ramade in fredagens näringslivslunch på hotell Kramm.

Näringslivs- och utvecklingsenheten har under årens lopp bjudit in till föreläsningar och möjlighet till nätverkande i olika tappningar. Omtyckta företagsfrukostar har kompletterats av populära lunchsoffan. Idag var det premiär för en lite mer nedskalad lunchträff med aktuella föredragshållare.

– Vi har arbetat fram olika koncept och vill nu även testa ännu ett format där man under trivsamma former kan äta gott och få ny kunskap. Intentionen är att stämningen ska vara enkel och familjär. Under lunchföredragen ska man kunna slinka in och lyssna på det man vill och sedan gå när man behöver, säger Janne Mellander, näringslivsutvecklare.

Välkommen hit – landets första digitala inflyttningsguide
Först ut att tala under fredagen var Mellanders kollega Anders Bosenius, som berättade om den digitala inflyttningsguide Kramfors kommun varit med och byggt upp. Nio kommuner i Västernorrland och norra Hälsingland har tagit fram en digital hjälp för människor som funderar på att flytta hit.

Inflyttningsguiden heter Välkommen hit och kan hittas på https://valkommen-hit.se/sv/kramfors/start Länk till annan webbplats.

Det är en webbsida där man kan ta reda på massor om Kramfors som kommun att bo och leva i. Förutom funktionen att se vilka hus som finns till salu går det att botanisera i utbudet av skolor/förskolor, sport och fritid, kultur, service, kommunikationer och mycket mer.

– Sajten bygger på Google maps, så jag vill uppmuntra alla att lägga in sina verksamheter där. Då kommer de upp i Välkommen hit, säger Anders Bosenius

Ladda för framtiden!
Har vi egentligen råd att inte satsa på elfordon? Lena Jonsson, projektledare för ”Stolpe in för stad och land i Mellersta Norrland” (drivs av Biofuel region), stack ut hakan lite grann i sin fråga till åhörarna. Enligt miljömålen ska vi vara klimatneutrala år 2045. Det innebär att utsläppen från våra inrikes transporter måste reduceras radikalt.

Elfordon, det vill säga elbilar eller laddhybrider, är då ett alternativ till de fordon som drivs av fossila bränslen. Lena Jonsson berättade om elfordonens fördelar, men även om olika sorters laddstolpar och hur det fungerar.

Kommunens hållbarhetsutvecklare Sofia Larsson kunde glädjande nog berätta att en uppbyggnad av ett antal laddstolpar är på gång. Kramfors, Bollsta, Lunde och Ullånger ser ut att kunna begåvas med sådana inom en snar framtid. I Nordingrå har en privat aktör visat intresse för att anlägga en stolpe.

SIKT-Stärkt Innovation Tillväxt och Konkurrenskraft
Höga kusten industrigrupp gör många saker, bland annat driver de ett projekt som heter SIKT-Stärkt Innovation Tillväxt och Konkurrenskraft. Nio av föreningens företag finns med i projektet, som syftar till att stimulera och underlätta företagens forskning och utveckling.

– En av fördelarna med industrigruppen är att vi blir starka av varandra. Alla har samma behov av till exempel kompetensförsörjning, men det kan kännas läskigt att ensam tänka i banor som ”forskning och utveckling”. Tillsammans får vi kraft att gå framåt, säger Nina Thelin, vd på Stringo och en av HK industrigrupps grundare.

Med på scenen var även verksamhetsansvariga Mia Wester, som förutom att berätta om projektet redogjorde för Höga kusten industrigrupp arbete i övrigt.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Janne Mellander
Tel: 0612 - 801 06
janne.mellander@kramfors.se

Marcus Grönlund
Tel: 0612-805 04
marcus.gronlund@kramfors.se