10 juni 2019

DUA Jobbspår ger resultat

Kramfors kommun har flera olika aktiviteter för att hjälpa människor att komma i arbete. Via DUA Jobbspår har ett antal nyanlända fått chansen att närma sig den svenska arbetsmarknaden. Glädjande nog har en del också fått jobb.

Ahmad Shahaidari är en av ett antal nyanlända som under nio månader pluggat svenska och företagskunskap på Hola folkhögskola. De har också haft turen att få göra praktik hos hotell och restauranger i kommunen.

– Det har varit väldigt intressant och givande. Jag har fått chansen att jobba på Hotell Höga kusten över sommaren till att börja med, säger Ahmad.

Nationell insats på lokal nivå

DUA, som betyder ”Delegationen för unga och nyanlända till arbete” är en nationell insats som bryts ned på lokal nivå. Arbetet hos oss är upplagt som ett samarbete mellan Kramfors kommun och Arbetsförmedlingen.

– Turismen är en stor näringshos oss, så inriktningen mot besöksnäringen kändes självklar, berättar Andreas Wikner, arbetscoach vid arbetsmarknadsenheten.

De företag som är involverade i projektet är, förutom Hotell Höga kusten och Hola folkhögskola, Björkuddens hotell och restaurang, Ullångers hotell och restaurang, Hotell Kramm och Bollsta Folkets hus.

Värdefull inblick i det svenska arbetslivet

Teklab Gebredngi och Takie Brhane är också nöjda med den utbildning de fått.

– Vi har lärt oss massor av ny svenska både på Hola och ute på arbetsplatserna. Absolut bäst har dock varit själva praktiken. Det är väldigt bra att få kontakter och se hur det svenska arbetslivet fungerar.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Andreas Wikner
Arbetscoach
Arbetsmarknadsenheten
0612-800 53
andreas.wikner@kramfors.se