27 september 2019

Kramfors tappar på näringslivsranking, men inspireras av Sollefteås klättring

Svenskt Näringsliv sammanställning av kommunernas företagsklimat 2019 visar tyvärr att Kramfors rasat nedåt. Vi låter oss dock inspireras av kommuner som Timrå och Sollefteå och påbörjar ett strategiskt utvecklingsarbete.

– Det är viktigt att vi har politisk enighet om att en satsning på näringslivet är viktig. Kommunen och näringslivet måste kroka arm för att tillsammans stärka Kramfors konkurrenskraft, säger Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S).

Västernorrlands bästa företagsklimat finns i Timrå; en kommun som under många år haft ett medvetet fokus näringslivet. Årets klättrare i länet är vår grannkommun Sollefteå. De gör en imponerande klättring och förbättrar sig med hela 60 placeringar sedan ifjol. Kramfors rasar med ungefär lika många placeringar.

Gemensam målbild krävs

I och med Sollefteås klättring ligger vi sist bland kommunerna i länet, men motiveras av Sollefteås resa mot ett bättre företagsklimat. I Sollefteå har företagare, politiker och tjänstepersoner enats om gemensam målbild. Den kraftsamlingen är en stor del i förklaringen av årets placering tillsammans med hur kommunen tillämpar lagar och regler. Ett område där vi rutschat nedåt på rankingen.

– I dialog och samarbete med företagarföreningar och andra aktörer ska kommunen ta fram en gemensam målbild och handlingsplan för att förhoppningsvis redan nästa år ta ett stort kliv mot förbättrat företagsklimat, säger tillväxt- och näringslivschef Susanne Königson.

Service till företag har förbättrats

Kramfors har satt målet att förbättra sig 100 platser på rankingen för Sveriges alla kommuner. Något som redan förbättrats jämfört med förra året är näringslivets syn på servicen till företag där vi klättrar sjutton placeringar.

Läs mer:

https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/vasternorrland/serviceinriktad-myndighetsutovning-lonar-sig_744334.html Länk till annan webbplats.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se