28 oktober 2019

Arbetet med investeringsfrämjande åtgärder har påbörjats

Företagsinvesteringar som görs i en kommun bidrar till ökad tillväxt, sysselsättning, produktivitet och innovation. Hos oss i Kramfors har startskottet gått för arbetet med att kartlägga lämpliga etableringsytor att marknadsföra.

– Vi vill kunna erbjuda intressanta prospekt för presumtiva investerare, berättar Janne Mellander, näringslivsutvecklare.

Arbetar inom High Coast Invest

Kramfors kommun ingår tillsammans med länets övriga kommuner i High Coast Invest. Även EON, Regionen Västernorrland, Handelskammaren, Mittuniversitetet samt RISE Processum finns representerade. Projektet är regional partner till Business Sweden och arbetar investeringsfrämjande med fokus på utländska företag.

– Det är alltså det sammanhanget vi utgår ifrån. Tanken är att skapa möjligheter för etableringar, men också att arbeta fram hur processen ska gå till. Klargöra vilken roll kommunen har i samspelet, säger Mellander.

Goda förutsättningar, men hård konkurrens

Sverige har mycket goda förutsättningar att locka utländska investerare. Förutom låga energipriser för industrin, sänker Sverige även bolagsskatten från 21.4% till 20,6% år 2021. Detta kan jämföras med till exempel bolagskatten i Tyskland som ligger på 30-33% beroende på region.

– Vi ska tydliggöra våra styrkor och identifiera företag som har fördel av att verka i vår kommun. Konkurrensen är dock hård, så det gäller att skapa intressanta och högklassiga paket. 

På bilden syns ett antal av de personer som var med vid initiativets första workshop, från vänster Martin Söderström, samhällsutvecklare Kramfors kommun, Mikael Aamisepp, High Coast Invest, Åsa Mattsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör Kramfors kommun samt Anders Näslund, fastighetschef Krambo.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se