06 december 2019

Företagsbesök gav värdefulla kunskaper och insikter

Årets sista företagsbesöksrunda var till stor del förlagd ute vid kusten. Hela dig, AQ Components och Omnebröd hade mycket intressant att berätta. Även Kramforsbaserade Broadview var en trevlig bekantskap för politiker och tjänstepersoner.

I vår kommun finns hundratals företag, som alla har sin vardag med utmaningar och möjligheter. De är vitt spridda till storlek, geografisk hemvist och inriktning. En sak har dock entreprenörerna gemensamt – passion.

Visst finns alltid en önskan om att vara vinstdrivande i botten, annars skulle det aldrig gå att driva ett företag, men starkast är nog kärleken till det man gör. Att tro på sin idé, utveckla den och få andra att vilja göra affärer, det är själva essensen av att vara företagare.

Under onsdagens träff fick kommunstyrelsens vice ordförande Jon Björkman (V), oppositionsråd Ida Stafrin (C), tillväxt- och näringslivschef Susanne Königson, energi- och klimatrådgivare Benny Wälitalo, praktikant Adel Hallak, näringslivutvecklare Hjördis Rislund Åsander och kommunikatör Ann-Cathrin Granbäck en värdefull inblick i fyra företags verklighet.

Anki Enholm berättar om sin verksamhet.

Anki Enholm berättar om sin verksamhet.

Hela Dig Höga Kusten

Anki Enholm på friskvårdsföretaget Hela Dig Höga Kusten i Mjällom hjälper människor att komma bort från en stressig vardag genom till exempel massage och spabehandlingar. Med traditionell kinesisk medicin som grund behandlar hon värk, utbrändhet, allergier, cirkulationsproblem och annat. Hon kommer ursprungligen från Finland, men träffade en man från Mjällom och har tillsammans med honom tidigare även drivit den lokala livsmedelsaffären.

Många undrar om Anki inte ska flytta sitt företag till en stad, eftersom kundkretsen är större där. Men kärleken till hembygden är stark och hon anser att det går utmärkt att driva företag i yttersta kustbandet.

AQ Components är ett imponerande högteknologiskt företag.

AQ Components

Studiebesök nummer två gjordes hos tidigare Gerdins Components, numera AQ Components. Gerdins ingår nämligen sedan 2016 i AQ Group med totalt 6600 anställda. AQ Components vd Peter Wallberg berättade att företaget har runt 45 anställda och omsätter cirka 60 miljoner kronor; med andra ord en viktig arbetsgivare i kommunen. Vid rundvandringen fick vi se många exempel på fina produkter tillverkade genom högteknologiska maskiner.

God hygien är a och o på ett bageri :)

Omne Bröd

Bageriet i Omne har haft en turbulent tid, men verkar nu enligt platschef Ann-Britt Nordin ha hittat en lagom rytm i sitt företagande. Det anrika företaget startades av Arvid Nordin på 40-talet och var länge ett rent Nordingråföretag. Det tillhörde under många år Polarbagerikoncernen men har under senare tid ägts av två andra entreprenörer. Den nya ägarformen med Provator i spetsen för med sig fördelen att man kan ta sig an nya bakningsutmaningar.

Dag Bodin, Staffan Forslund, Lena Lif Forslund

Broadview

Broadview i Kramfors är en svensk molntjänstleverantör som erbjuder lokalproducerade och skräddarsydda moln-tjänster. De arbetar nära sina kunder och skapar lösningar åt bland annat detaljhandelsföretag, kommuner, landsting, media, statliga bolag och myndigheter samt tillverkningsföretag. Broadview grundades i Sundsvall 2000, men har sitt huvudkontor i Kramfors.

Läs om varför vi gör företagsbesök

Företagsbesök skapar kunskap och förståelse för varandra

 

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se