24 mars 2020

Åtgärdspaket för att stödja det lokala näringslivet

För att dämpa effekten av Coronaviruset riktar vi nu ett antal stödjande åtgärder till näringslivet i Kramfors kommun.

– Kramfors kommun är en företagstät kommun med många lokala företag och entreprenörer som nu kämpar för sin överlevnad. De är oerhört viktiga för oss och det är en självklarhet att stötta dem på olika sätt genom åtgärder vi styr över i ett kommunalt perspektiv, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Även tillväxt- och näringslivschef Susanne Königson bekräftar att det nya coronaviruset orsakar stora konsekvenser för ekonomin i kommunens näringsliv, men även i samhället i stort.

– Vi vet att många företag har det tufft och Kramfors kommun vill självklart göra allt vi kan för att stödja och underlätta, säger Susanne Königson.

– Jag vill också uppmana alla som bor i kommunen att bidra genom att äta, handla och på andra sätt gynna de lokala företagen.

Åtgärder för att stärka företagens likviditet

  • På begäran förlänga betaltider eller göra avbetalningsplaner på avgifter inom VA, sophantering, tillstånd och tillsyn.
  • På begäran korta ner betalningstider till leverantörer med säte i kommunen.

  • Ha en generös hållning till leverantören vid inställda konferenser, föredrag, resor och så vidare. Ett exempel kan vara att dela på faktiska kostnader.

Åtgärder för att underlätta för företagens verksamheter

  • Anpassa tillsyn och eventuella prövningsärenden efter de enskilda företagens situation samt prioritera verksamhetskritiska ärenden.

  • Alla företagare kan kontakta kommunen näringslivskontoret genom att mejla foretagsservice@kramfors.se eller 0612-800 00. Man får då kontakt med näringslivsutvecklare som fångar upp behov, ger information och lotsar till aktuell aktör.
    Mer information finns på www.kramfors.se/foretagsservice

  • Besök även www.verksamt.se för samlad och uppdaterad info från offentliga aktörer (på svenska & engelska).
Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se