03 september 2020

Vad händer vid Skuleberget?

Med Skuleberget som nav är Höga Kusten inom några år en av Sveriges bästa friluftsdestinationer. Det är en vision som Kramfors kommun tillsammans med näringslivet, föreningar och organisationer arbetar för att realisera.

Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande, är glad att bygget är igång.
– Utvecklingen kring Skuleberget i kombination med kreativa ortsbor och drivna entreprenörer kommer att bidra till positiv och viktig utveckling för Kramfors kommun och hela regionen, säger Malin Svanholm.

– Drivet, framåtandan och den samverkan som finns hos olika aktörer i Docksta underlättar naturligtvis vårt arbete och motiverar oss att vara med och driva satsningen, säger tillväxt- och näringslivschef Susanne Königson.

– När vi gör något tillsammans på det här sättet tror vi att det kan bli ett riktigt bra utfall för många parter.

Malin Svanholm och Susanne Königson

Möte på FriluftsByn
Företagarföreningen i Docksta bjöd förra veckan in till ett informationsmöte på FriluftsByn. Mötet började med att Jerry Engström fick chansen att visa upp sin anläggning som är i ständig utveckling. Trots corona har Jerry välkomnat många gäster denna sommar som vandrat, bott i stugorna, tältat, grillat, badat, myst och mått bra.

Nu har han planer på att bygga ut toppstugan på Skuleberget till en anläggning i toppklass med många fler sittplatser, både inne och ute, bättre kök och fler toaletter. Rimlig service med minimal påverkan på omgivningarna och lönsamhet hela året är Jerrys devis.

Jerry Engström

Linbanan en viktig faktor som kompletteras av annat
En stor och avgörande insats för att utveckla Skulebergets attraktivitet består i att ersätta den tidigare linbanan och förbättra infrastrukturen i dalstationen. Det är många som vandrar Högakustenstigen upp till toppen, men för att locka brett och hållbart behöver tillgängligheten förbättras. Ett arbete som ligger på Kramfors kommun.

– Utifrån sett kan man tycka att det går långsamt, men sanningen är den att allt har gått med en väldig fart. Vi har haft en bra projektering, som lade grunden till en snabb upphandling av en entreprenör som nu är i gång, berättar kultur- och fritidschef Patrik Asplund.

Kommunens engagemang i Skuleberget handlar alltså om mycket mer än att ersätta en utrangerad liftanläggning. Paketet av insatser ska leda till att området utvecklas ur ett besöksnäringsperspektiv på ett sådant sätt att det gynnar hela regionen. Detta planeras:

  • Ny linbana med fyra sittplatser, totalt 80 stolar. Hastighet: 2,5 meter/sekund, vilket innebär en kapacitet att frakta 1200 personer till toppen per timme.
  • Linbanan flyttas cirka åtta meter västerut av säkerhetsskäl.
  • Ny byggnad vid linbanans slut.
  • En downhillbana för cykelentusiaster. Cyklar ska därför kunna transporteras på linbanan.
  • Ett förbättrat servicehus. Olika alternativ ses över, ett är att bygga ut den befintliga stugan.
  • Fler parkeringsplatser.

Magnus Engström och Patrik Asplund

Lokala entreprenörer viktiga
Magnus Engström, vd för upphandlade entreprenören MND Sverige AB, berättar att företaget väljer att satsa på i princip enbart lokala underentreprenörer. En ytterst medveten strategi då behov av varor och tjänster följer med bygget. Det är också viktigt att ortsbefolkningen är insatt i vad som görs för att få förståelse under den tid arbetet pågår.

– Med Dockstabon Jonas Hörnfeldt som platschef har vi börjat riva den gamla liften och jobbar även parallellt med annat, sade Engström.

Väntar på olika tillstånd
Intentionen är att hela anläggningen ska stå klar under försommaren 2021. En ansökan om att gräva, schakta och bygga linbanan samt tillstånd för att köra med maskiner i området under byggtiden är inskickad.

– I och med att området är naturreservat och ingår i världsarvet råder speciella bestämmelser, men vi hoppas på klartecken inom kort. Vi ritar också på nya parkeringsplatser och behöver köpa in mark för att skapa dessa.

En annan sak som kräver förarbete och tillstånd är avloppet till den blivande värmestugan vid bergets fot.

– Vi är väldigt glada för det goda samarbetet med alla; såväl föreningar och företagare som markägare är mycket tillmötesgående och positiva, säger Patrik Asplund.

Vintersäsongen ska säkras
Något som inte finns med i kommunens projekt är snötillverkning. De snökanoner som finns idag är tyvärr inte effektiva nog utan behöver bytas ut. För att lösa det har en ”snögrupp” med bland annat Mia Karlsson, Höga Kusten Destinationsutveckling, bildats.

Mia berättade på mötet i Docksta:
– Vi ska göra allt vi kan för att säkra även vintersäsongen på Skuleberget. Höga Kusten ska vara attraktivt året om, på så vis skapas fler jobb och företagen tjänar mer pengar.

Mia Karlsson och Jakob Näslund

Jackes stugor ska bli camping
En positiv kraft på södra sidan om berget är Jakob Näslund som sedan många år tillbaka driver Jackes stugor. Nu har han ansökt på projektmedel för att utveckla en camping med ställplatser på båda sidor om vägen. Servicehus, grillplatser och boulebana finns också med i planerna.

– Jag har aldrig varit med om en sådan positiv anda som nu, men det är heller ingen slump. Vi arbetar tillsammans och det är nog nyckeln till framgång, säger Jakob Näslund.

Tidigare artiklar:

Skulebergets korglift tas ned - undvik närvaro (2020-08-13)

Ny linbana vid Skuleberget - upphandling klar (2020-07-20)

Nu startar upphandlingen av entreprenör till Skuleberget (2020-06-03)

Tillväxtverket sa ja - Skulebergets framtid säkrad (2019-12-06)

Första steget är taget i Skulebergets utveckling (2019-09-12)

Skuleberget ska bli Sveriges bästa friluftsdestination (2019-08-14)

Arbetet med infrastrukturlösning för Skuleberget är igång (2019-03-25)

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
0612-803 20
susanne.konigson@
kramfors.se

Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@
kramfors.se

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@
kramfors.se