Marie Böhlin, projektledare.

21 december 2021

Marie ska jobba med inflyttning - samarbete och samverkan är nyckelord

Ett av kommunens viktigaste områden är att verka för en positiv befolkningsutveckling. Marie Böhlin, hemvändare i Herrskog, är nyanställd på Kramfors kommun och har bland annat inflyttningsfrågor på sitt bord.

– Det här är inget enmansuppdrag utan ett tillsammansarbete, säger hon. Men helt klart har Kramfors kommun fördelar av att vara beläget i Höga Kusten.

Att få fart på inflyttningen handlar om att jobba brett och på många fronter.

– Det rör sig om allt ifrån att vi måste få ut fler hus på bostadsmarknaden, att markägare upplåter mark för husbyggande, fortsätta stimulera till ortsutveckling och samverka med olika aktörer för att klara arbetskraftsbehoven.

För att nämna några exempel.

– Vi har utmaningar men också stora möjligheter, säger Marie Böhlin, och det är lika viktigt att få dem som redan bor här att trivas, som att attrahera till inflyttning.

Jobbat inom resebranschen

Marie är uppvuxen i Herrskog och hann bland annat med att jobba på ICA–affären i Torrom i drygt fyra år, innan hon flyttade söderut för en bana inom resebranschen.

– Jag började som reseledare utomlands, för Fritidsresor som senare blev TUI. Därefter arbetade jag många år på huvudkontoret i Stockholm, i olika roller.

Men hon har alltid återkommit till Kramfors kommun och Höga Kusten varje år.

– Det är här som jag har mina rötter och när den här tjänsten på Kramfors kommun utannonserades, kändes det rätt för mig.

– Dels för att jag har kunskap om området och har följt utvecklingen både som ung och sedan på distans. Dels för att jag under hela mitt yrkesliv har skaffat mig erfarenheter och kompetenser som jag kommer att ha nytta av nu.

Samarbete och samverkan viktigt

Första tiden har det mest kretsat kring att sätta sig in i olika saker, knyta kontakter och analysera behoven.

– Efter årsskiftet kommer jag att försöka vara ute mer bland invånare och i olika delar av kommunen. Det är på det sättet jag tror att jag bäst kan göra skillnad. Och det är också så jag kan bidra med idéer som kan ligga till grund för olika satsningar.

Marie påpekar att det kommer att krävas mycket samarbete, både internt och externt, för att arbetet ska bli framgångsrikt.

– Vi är många som är med och bidrar på olika sätt och det finns gott om föreningar och företag att samverka med. Därför har jag en bra känsla i kroppen.

– Att vi har Höga Kusten som draghjälp ska vi också dra maximal nytta av, säger Marie Böhlin.

Susanne Königson är tillväxt– och näringslivschef på Kramfors kommun.

Hon säger:

– Vi intensifierar vårt inflyttningsarbete eftersom de etableringar och satsningar som görs runt om i kommunen kräver arbetskraft och för att utjämna vår demografi där vi har en låg andel yngre invånare i förhållande till äldre.

– Vi behöver fler som kan och vill jobba i de branscher vi och våra grannkommuner kan erbjuda.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Marie Böhlin
Projektledare
Tel: 0612-800 85
marie.bohlin@kramfors.se

Susanne Königson
Tillväxt- och näringslivschef
Tel: 0612-803 20
susanne.konigson@kramfors.se