21 januari 2022

Tillväxtverket nekar stöd till vintersatsning i Skuleberget

Kramfors kommun ansökte under hösten om projektmedel från Tillväxtverket för att utveckla Skuleberget och Höga Kusten till en året-runt-destination. Ansökan gällde bland annat investering i en snöanläggning för att utveckla vintersäsongen med olika vinteraktiviteter. Nu säger Tillväxtverket nej till ansökan.

– Det är tråkigt att Tillväxtverket avslår vår ansökan. Den här investeringen skulle stärka attraktionskraften för området och närliggande kommuner. Skuleberget är en motor för övrig besöksnäring i länet och en utveckling av den ger fler arbets- och etableringstillfällen, säger Malin Svanholm (S) kommunstyrelsens ordförande.

Sveriges bästa friluftsdestination – året runt

Skulebergets linbana invigdes i juni 2021 och under sommaren åkte hela 33 000 besökare den för att uppleva en unik natur och delta i friluftsaktiviteter. Det kan bara beskrivas som en succé och antal besökare var över förväntan.

Vinterhalvåret lockar dock betydligt färre besökare. Trots att Skuleberget redan i dag har slalombackar så saknas en del infrastruktur och utrustning för vintern. En snöanläggning skulle betyda en vintersäkrad året-runt destination med öppna slalombackar och möjligheter för besöksnäringen att utveckla och erbjuda olika aktiviteter och paket för besökare och invånare.

Undersöker nya möjligheter

– Vi är övertygade om att Skulebergets utvecklingsresa bara börjat, men med detta besked kan vi konstatera att vi tappar fart. Vi ska nu se över andra finansieringsmöjligheter för att gå vidare i arbetet, säger Patrik Asplund, Kultur-och fritidschef.

Tillväxtverket meddelar att de inte godkänner Kramfors kommuns förstärkningsansökan för projektet Skulebergets utveckling. Deras bedömning är att ansökan ska betraktas som ett nytt projekt istället för en förstärkning av det befintliga.

Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
Tel: 0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Patrik Asplund
Kultur och fritidschef
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se