28 juni 2022

"Sommarjobb är bättre än att bara sitta hemma"

Ungdomars möjlighet att prova på olika arbeten sommartid är en viktig fråga för Kramfors kommun. Även i år erbjuder vi tillsammans med föreningar och organisationer både sommarjobb och feriearbeten.

Två av sommarjobbarna heter Rickard Berglund och Signe Andersson. De har för några veckor lämnat vardagen på Ådalsskolan och ingår nu i en grupp ungdomar som utför uppdrag kopplade till Krambo. Förutom att plocka skräp kan deras uppgift vara att rensa ogräs, olja in bord och måla upp parkeringsrutor. Ganska varierat alltså.

– Det kanske inte alltid är jätteroligt, men det är bättre än att bara sitta hemma, säger Rickard och Signe.

Sommarjobb och feriearbeten
Totalt har Kramfors kommun cirka 80 gymnasister ute på sommarjobb. Årskurs 9:s jobb kallas feriearbeten och de är cirka 60 personer ute på fältet. Kommunen arrangerar också en löneberättigande lovskola för elever som behöver komplettera sina betyg inför gymnasiet.

Hadia Tinawi, Hilma Jonsson och Lul Kifle sitter vid ett bord.

Hadia Tinawi, Hilma Jonsson och Lul Kifle


Även Hadia Tinawi, Hilma Jonsson och Lul Kifle ingår i Krambogruppen. Hadia har tidigare sommarjobbat på en förskola, men menar att årets arbete är roligare, eftersom hon träffar nya kompisar och arbetsuppgifterna är mer varierade.

Hilma har erfarenhet från ifjol av arbete Krambogruppen och konstaterar att lönen är helt okej.

– Roligt nog har ersättningen faktiskt ökat lite.

Såväl sommarjobbarna som feriearbetarna är schemalagda fem timmar om dagen under tre veckor. Om man är på jobbet varje dag blir ersättningen 4300 kronor (sommarjobb) eller 4000 kronor (feriearbete).

Hadia Tinawi och Hilma Jonsson krattar sanden i en av lekparkerna.

Hadia Tinawi och Hilma Jonsson gör fint i en av lekparkerna.


Tar allvarligt på arbetsgivaransvaret

Arbetsmarknadsenheten, som ansvarar för sommarjobbarna, har anställt ett antal arbetsledare som handleder de yngre ungdomarna. Eftersom många av dem inte har körkort kan skjuts behövas mellan de ställen där uppdragen ska utföras. Handledarna analyserar också om risker finns med jobbet och tar beslut om exempelvis reflexvästar eller andra skyddsåtgärder behövs. Viss utbildning sker därtill.

Esey Efrem, Simon Källström, Alexander Sahlén och Oscar Rasmussen

Esey Efrem, Simon Källström, Alexander Sahlén och Oscar Rasmussen


Esey Efrem, Simon Källström, Alexander Sahlén och Oscar Rasmussen har alla sommarjobbat tidigare och valt att söka uppdragsgivare igen.

– Vi konstaterar att folk lämnar väldigt många konstiga saker efter sig. Bland ogräs och skräp kan vi hitta sånt som skor, tröjor och grejer i plåt.

Tre ungdomar rensar ogräs och lägger skräp i en vit platssäck.
Näringsliv & arbete

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Tommy Laurell
Enhetschef
Arbetsmarknadsenheten
tommy.laurell@kramfors.se