28 april 2020

Digitalt FN-rollspel på Räddningsgymnasiet Sandö

Räddningsgymnasiets elever arrangerar via skolans FN-elevförening aktiviteter och aktioner både på skolan och i samhället utanför, till exempel ett FN-rollspel. I år genomförs rollspelet digitalt.

– Oss veterligen är detta det första digitala FN-rollspelet som utförs så lika verkligheten som möjligt i dagens Coronatider då de flesta internationella möten bedrivs på detta sätt, skriver lärarna Peter Jonsson och Elin Gradin i en kommentar på skolans hemsida.

Föreläsare på hög nivå

Det årliga rollspelet är ett mycket uppskattat inslag i undervisningen och att det nu genomförs digitalt är en spännande utmaning. De deltagande eleverna fick under förra veckan lyssna till en föreläsning av Jens Pettersson, rådgivare i fredsfrågor på FN-förbundet.

Medverkar gör även Michael Hands, Mine Action Officer UNOAU, United Nations Office to the African Union. Eleverna har därefter också granskat ett antal länder och skrivit resolutioner.

Brännande aktuella teman

Under den andra FN-rollspelsveckan, som pågår nu, genomför eleverna lobbying för sitt lands sak. Därefter ska omröstning ske i respektive tema. Måndagens spel behandlade temat om nedrustning av kärnvapen och tisdagens spel behandlar temat om hantering av minor.

– Vi i personalen tycker att eleverna gör en strålande insats, är engagerade och vill lära. Det är fantastiskt att detta nya sätt att hantera lärande tas emot på så bra sätt trots att det tar längre tid och sätter lärare och elever på prov på helt andra sätt än vad vi är vana vid, säger Peter Jonsson och Elin Gradin.

Fakta om Räddningsgymnasiet som FN-skola

Räddningsgymnasiet på Sandö är sedan 2013 en av Sveriges certifierade FN-skolor och har därmed ett nära samarbete med svenska FN-förbundet. Skolan präglas av stort internationellt engagemang och arbetar löpande med aktuella globala frågor som ofta utgår från Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Peter Jonsson
Lärare
0612-69 20 88
072-215 31 32
peter.jonsson@kramfors.se