Placeholder
27 januari 2023

Undersköterskan i fokus på
vård- och yrkesmässa

Det är få utbildningar som banar väg för så många olika yrkesval som undersköterskans. Det var ett av de budskap som fördes fram idag vid den vård- och yrkesmässa som anordnades på Kramfors Folkets Park.

– Branschen behöver personal och det finns arbetssökanden som är i behov av jobb. Vi har också människor som är nyfikna på en vidareutbildning eller helt vill byta bana. Allt det här kan vi inom kommunen faktiskt hjälpa till med, säger Monica Bergström, rektor för vuxenutbildningen där vård- och omsorgsprogrammet arrangeras.

Monica Bergström står på scenen och pratar. Hon ser glad ut.

Rektor Monica Bergström agerade moderator under mässans yrkespresentation.


Brett och variationsrikt yrke

Som åskådliggörande exempel på undersköterskans bredd hade ett stort antal yrkeskategorier bjudits in. Operationsundersköterska, stödassistent, arbete inom hemtjänst och särskilt boende, LSS-boende och hälsocentral är bevis på att man inte behöver jobba med samma sak hela livet som utbildad "uska" (undersköterska).

Ett antal undersköterskor som jobbar med olika uppdrag står på scenen och berättar om det.


Att sjukvård och omsorg är viktigt, var alla överens om. Att jobbet är roligt likaså samt att man kände tillfredsställelse över att göra skillnad för någon annan.

Åhörarna fick också träffa Elin, som just nu pluggar en vidareutbildning på Vallen samtidigt som hon jobbar, samt vårdläraren Christina Garneij, som berättade lite om utbildningen.

Elin, Christina och Monica samtalar vid ett bord på scenen.

Christina och Elin frågas ut av Moncia.


Kommunen är en stor arbetsgivare inom vård och omsorg med många fast anställda inom äldreomsorg, funktionsstöd och annat. Vi har även ett stadigt behov av vikarier. Om detta berättade Malin Nyberg, som är rekryterare och praktiksamordnare på bemannings- och planeringsenheten.

Bemannings- och planeringsenhetens rekryterare Malin Nyberg berättar hur man kan hitta tjänster att söka hos kommunen. Monica Bergström ser intresserad ut.

Bemannings- och planeringsenhetens rekryterare Malin Nyberg berättar hur man kan hitta tjänster att söka hos kommunen.

Skurk på Burk - underhållning av hög klass

Under timmen i aulan varvades utfrågningarna med underhållning av Skurk på Burk; ett av våra många fantatiska band inom särskolan. Fredrik, Albert och Hannes drog tillsammans med musikhandledarna Markus Molin och Ubbe Byström ned rungande applåder.

Skurk på Burk på scenen.

Skurk på burk.

Mässa med chans att prata med branschen

Till sist var det så dags för själva mässdelen. Teatercaféet förvandlades till en brusande utställningsyta och besökarna hade ett smörgåsbord av kunskap och kontakter att ta sig igenom. Inspirerande och givande!

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck