Vybild över Sandö där Räddningsgymnasiet ligger. Skolans logotyp syns också.
28 mars 2023

Räddningsgymnasiets utformning ses över – fler elever behövs

Allt sedan Räddningsgymnasiet på Sandö förlorade sitt riksintag 2011 har söktrycket till skolan minskat. Att pausa intaget till nästa år har därför varit uppe som förslag. Bildningsförvaltningen har dock beslutat att inte ge upp kampen än utan tvärtom arbeta för att åter bli riksrekryterande.

– Vi omprövar helt enkelt tanken på paus och utvidgar det uppdrag som verksamhetschefen för gymnasieskolan redan fått att se över utvecklingsmöjligheterna, säger förvaltningschef Anki Johnson.

– Ska vi lyckas behövs förändringar i verksamhetens utformning. Det gäller själva programmet, men också studentboendet och annat som rör elevernas vardag på skolan.

Många tomma platser ska fyllas

Räddningsgymnasiet, som bygger på det naturvetenskapliga programmet, har totalt 96 platser fördelade på tre årskurser. Idag går cirka 70 elever på skolan och det beräknade antalet för höstterminen 2023 är mellan 55 och 60.

Den ovan nämnda verksamhetschefen Cecilia Borgh berättar att skolans vara eller inte vara även tidigare varit uppe till diskussion, men att den räddats kvar genom marknadsföringskampanjer.

– Lärarkåren är hängiven och fantastiskt duktig. Igår hade jag en heldag på Sandö och åkte hem med en stor mängd synpunkter och idéer. Dessa ligger nu till grund för det forsatta arbetet, säger Cecilia Borgh.

Koppling till andra aktörer och ny inriktning behövs

På Sandö finns viktiga aktörer som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Folke Bernadotteakademien och Räddningstjänsten. Kramfors kommun har vid två tidigare tillfällen ansökt om att få programmet klassat som särskilt variant med inriktning mot räddning. Vid båda tillfällena har Skolverket avslagit ansökan.

– Ska vi lyckas med målsättningen att få tillbaka riksintaget eller få igenom en särskild variant behövs nya tankar. Kanske kan utbildningen bygga på ett annat gymnasieprogram än natur framöver, säger Bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S).

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anki Johnson
Chef Bildningsförvaltningen
0612-804 40
anki.johnson@kramfors.se

Cecilia Borgh
Verksamhetschef VGA
Vuxenutbildning, gymnasieskola och arbetsmarknad
0612-804 00
cecilia.borgh@kramfors.se

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se