Paulina Sundqvist sitter vid en dator och håller upp ett exemplar av Gudmundsbladet. Bilden visar också tre olika omslag på månadsbladet.
30 mars 2023

Gudmundsbladet – med texter i fokus från Gudmundråskolan

Att vara kreativ i skolan och bara skriva utan att bli bedömd. Visst låter det härligt? På Gudmundråskolan kan eleverna göra just det. Sedan oktober kommer Gudmundsbladet ut en gång i månaden; en tidning där man uttrycka sig utan att behöva tänka på betyg.

– Idén föddes hos oss svensklärare som kände ett behov av att kunna lyfta och entusiasmera utan att bedöma. I Gudmundsbladet är det dessutom helt okej att skriva anonymt eller under pseudonym, berättar Paulina Sundqvist, som undervisar i svenska och engelska.

Öppet för vem som helst att skriva

Alla klasser och elever har fått information och blivit uppmuntrade att bidra med material till tidningen. Intresset är stort och det är många som lämnar in dikter, noveller, filmtips, korta intervjuer, recept och annat.

– Ett stående inslag är Guddes frågelåda där alla möjliga frågeställningar kan komma upp, till exempel om relationer och skolan. Vi har också ett samarbete med bibliotekarien My Hallin, som ger boktips.

Även om Gudmundråskolan har ett Instagramkonto där man berättar om sådant som händer på skolan tas en del saker upp även i Gudmundsbladet. Friluftsdagar och internationella besök via Erasmusprojektet är exempel på detta.

– Det enda vi underviker är foto på elever. Vuxna som gett sitt samtycke är okej, men annars illustrerar vi på annat vis.

Extranummer inför nationella proven

Ett extranummer av månadsbladet gavs ut inför nationella proven i svenska med tips och värdefull information. Där visades bland annat exempel på hur man skriver en krönika, novell och debattinlägg.

– Reaktionerna på bladet är hittills enbart positiva. Även lärare har börjat höra av sig med tips på sådant man vill få med, vilket är jättekul, avslutar Paulina Sundqvist.

Här kan du läsa några ex av Gudmundsbladet

Oktober 2022 Pdf, 6.4 MB, öppnas i nytt fönster.

Januari 2023 Pdf, 5.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Mars 2023 Pdf, 5.8 MB, öppnas i nytt fönster.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Paulina Sundqvist
Lärare
paulina.sundqvist@kramfors.se

Malin Henriksson
Rektor
malin.henriksson@kramfors.se