Eleverna står på rad och håller i hinkar med chiliplantor. Bakom dem står fler hinkar med plantor.

Naod Eyob, Amara Demir, Lii Sjölander, Matteo Dahlberg, Leona Brage, Maja Näslund och Maja Högberg visar upp några av chiliplantorna.

05 maj 2023

Chili, chili, chili - på Skarpåkerns fritidshem är ingenting för starkt

Ligger du efter i vårsådden och är sur över att du inte har någon chiliplanta? Ingen fara, det finns hjälp att få! Skarpåkerskolans fritidsavdelningar Heden och Skogen har en rejäl odling chili på gång, och det finns nu chans att köpa plantor till förmån för Öbacka djurhem.

– Alla elever har fått ta med en planta hem och sedan har vi sålt till släkt och vänner. Men vi har ändå cirka hundra plantor över, berättar fritidsläraren Anna Hellström.

Det är andra året på raken som Skarpis satsar på att odla chili. Redan ifjol lyckades man över förväntan och hade inför denna säsong egentligen bestämt sig för att dra ned på ambitionen.

– Men jag tror vartenda frö grodde. Det är dessutom väldigt svårt att kasta bort plantor så vi körde på, säger Annas kollega Susanne Kämpe Eriksson.

Hinkar med chiliplantor

Barnen med hela vägen

Fritidsbarnen har med stort intresse varit med hela vägen från sådd till försäljning. Planterat om i hinkar som den lokala handeln skänkt, vattnat och följt tillväxten. Ja, även också tagit fram fakta om de olika chilisorterna och gjort en informationspärm.

– I år har vi haft stor hjälp och nytta av David Dawit, som är vikarie här. Han har jobbat som trädgårdsmästare i sitt hemland, säger Anna Hellström.

Brev med starkt innehåll

Starten på chiliprojektet är en historia i sig. Efter ett inlägg i en chiliklubb på Facebook där man bad om frön ifjol började brev komma. Eftersom all post öppnas och diarieförs innan den går vidare till rätt mottagare behövde en ”varning” ges.

– Vi fick kontakta registraturen så att de inte skulle tro det var nåt mysko, skrattar Susanne Kämpe Eriksson.

Matteo Dahlberg visar upp den starkaste chilin - Bhut jolokia

Matteo Dahlberg visar upp den starkaste chilin - Bhut jolokia

Arbete i linje med läroplanen

I skrivande stund finns ungefär hundra plantor av olika styrka kvar som väntar på nya ägare. Varje planta kostar 100 kronor och behållningen går till Öbacka djurhem. Faktum är att köparen swishar sin summa direkt till djurhemmet.

– Eleverna har själva fått välja vilka de vill att pengarna ska gå till. Hela det här arbetet passar perfekt in i läroplanen. Vi jobbar värdeskapande med natur och miljö samtidigt som vi får in entreprenörskap och samarbete, avslutar Anna Hellström.

Den som blir sugen att köpa en planta är välkommen att besöka Skarpåkerskolans fritidshem efter klockan 14 på vardagar.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anna Hellström
Lärare Skarpåkersskolans fritidshem
anna.hellstrom@kramfors.se